Boek
Nederlands

De vuilnisman

Louis Van Dievel (auteur)
In de jaren '90 was in de buurt van Mons (Henegouwen) een seriemoordenaar aan het werk die de lichamen van zijn slachtoffers versneed en de onderdelen dumpte in vuilniszakken die meestal werden aangetroffen in de buurt van de snelweg. De slachtoffers waren vrouwen aan de rand van de samenleving, hun moordenaar werd nooit gevonden.
Titel
De vuilnisman
Auteur
Louis Van Dievel
Uniforme titel
Ik ben de vuilnisman
Taal
Nederlands
Editie
2e herz. dr.
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2012
318 p.
Aantekening
Eerste druk uitgegeven onder de titel : Ik ben de vuilnisman
ISBN
9789460011597 (paperback)

Besprekingen

In de jaren '90 was in de buurt van Mons (Henegouwen) een seriemoordenaar aan het werk die zijn slachtoffers recruteerde uit de onderbuik van de stad. Bijzonderheid bij uitstek was dat hij de lichamen versneed en de onderdelen dumpte in vuilniszakken die meestal werden aangetroffen in de buurt van de snelweg. Ondanks het feit dat de dader meerdere slachtoffers maakte, werd hij nooit gevat. Plots hield hij er zonder aanwijsbare reden mee op.

Louis van Dievel heeft in zijn tweede thriller (zijn debuut Happy Days dateert van 2002) 'de versnijder van Mons' een gezicht gegeven. Zijn schets van deze tegelijk kleinburgerlijke en demonische seriemoordenaar getuigt van een sterk inlevingsvermogen en stilistische kwaliteiten. Meer nog dan met de dader, maken we kennis met zijn slachtoffers en het milieu waarin deze zich bewegen. Maar ook met een jong gehuwd stel, een kapster en bouwvakker uit de Kempen, en een schizofrene priester in behandeling bij een ambitieuze psychiater, die …Lees verder
In deze hoogst ongewone roman is de hoofdverteller, die zich steeds rechtstreeks tot de lezer richt, een bijna virtuele figuur. Op de meest verscheiden locaties duikt hij onzichtbaar op om de vuilniszakken van verschillende personages te onderzoeken. Daarmee wordt een link gelegd naar een echt gebeurd verhaal. In de jaren '90 was er nl. in de streek van de Belgische stad Mons een seriemoordenaar die een aantal vrouwen vermoordde, hun lijken in stukken sneed en die resten in vuilniszakken dumpte. De moordenaar werd nooit gevonden, maar het moorden hield plots op. Dit fictieve verhaal legt bij wijze van spreken de drijfveren van de moordenaar bloot, maar voert meteen ook een hele reeks personages op, die van ver of dichtbij iets te maken hebben met de verpauperde stationsbuurt van Mons, van waar ook de slachtoffers afkomstig waren. Dit soms hallucinante verhaal wordt door de auteur met grote kracht neergezet. Wat aanvankelijk vreemd en bijna ongeloofwaardig overkomt, krijgt steeds meer …Lees verder

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia