De onderpastoor : roman

Louis Van Dievel (auteur)
+1
De onderpastoor : roman
×
De onderpastoor : roman De onderpastoor : roman

De onderpastoor : roman

Genre:
De gelovige gemeenschap van Sint-Gillis-Dendermonde komt massaal in opstand om steun te betuigen aan hun onderpastoor als deze dreigt te worden overgeplaatst.
Titel
De onderpastoor : roman
Auteur
Louis Van Dievel
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2019 | Andere uitgaven
391 p.
ISBN
9789460017322 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Eind jaren zestig komen de inwoners van Sint-Gillis-Dendermonde massaal in opstand om steun te betuigen aan hun onderpastoor. Gilbert Verhaeghen is progressief van ingesteldheid. De toepassing van de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie dat onder meer stilstaat bij de rol van de leek in de kerk wil de kapelaan erg graag in praktijk brengen. De parochiepriester en zijn collega kapelaan vinden, net als Bisschop Van Peteghem, dat hij te ver gaat in het volgen van die besluiten. Als het voornemen van het Bisdom bekend raakt om Verhaeghen over te plaatsen, breekt er een opstand uit. Acties gaande van verstoren van de vieringen en boycot van stoelgeld vinden hun hoogtepunt als de bisschop door de politie moet ontzet worden op de dag van het vormsel. Verhaeghen wordt verantwoordelijk geacht en een overplaatsing is niet te vermijden. De roman is gebaseerd op gesprekken en archiefonderzoek. Heel wat brieven en pamfletten zijn origineel opgenomen. Menig lezer zal geboeid zijn door dit do…Lees verder

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia