De laatste ronde

Louis Van Dievel (auteur)

De laatste ronde

Genre:
Na 42 jaar wenkt de laatste werkdag van facteur Ludo. Hij blikt terug op de verloren jaren en verbijt de angst voor wat komen moet. Twee piepjonge meiden - Cheyenne en Anissa - rijden mee om de stiel te leren. En dat niet alleen brengt Ludo van slag. De laatste ronde is een snapshot op een knooppunt tussen dromen en falen, begeerte en onlust.
Onderwerp
Postboden, Ouder worden
Titel
De laatste ronde
Auteur
Louis Van Dievel
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2017
222 p.
ISBN
9789460015847 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Aangetekende klandizie

Roman. Een postbode doet na 42 jaar dienst zijn laatste rondes in het dorp waar hij iedereen kent en iedereen hem kent.

Louis Van Dievel staat met Walter van den Broeck, Erik Vlaminck en Leo Pleysier in een mooie traditie. Ook hij portretteert graag de hardwerkende volksmens die het hart op de tong draagt, zich krabt waar het jeukt en parmantig vloekt als de dingen in de soep draaien. La Flandre profonde maar zonder er kleinerend grappig over te doen. Ludo Verheyen heeft meer dan veertig jaar als postbode zijn rondes gereden en heeft nog een week te gaan voor hij met pensioen wordt gestuurd. Hij moet twee jonge dames, Cheyenne en Anissa, opleiden. Uitgebreid vertelt Ludo over zijn leven 'on the road'. Geregeld fietst hij binnen bij Magda, en niet alleen voor aangetekende zending. De drank was lang zijn compagnon maar ook zijn gesel. Langzaam worden de grappige anekdotes de tragische verhalen uit zijn leven: de dood van een jeugdvriend, de ziekte van zijn vrouw die in het 'gesticht' zit en na een leven vol depressies en pillen wegkwijnt, hun enige docht…Lees verder

Louis van Dievel (1953, journalist), wiens eerdere roman 'De Pruimelaarstraat' op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond, geeft met deze roman een prachtig bewijs van zijn kunnen. In mooi Vlaams schetst hij de laatste werkdagen van de dorpspostbode Ludo. Ruim 42 jaar was hij 'facteur'. Zijn vrouw zit in een psychiatrische kliniek en hun drugsverslaafde dochter Karen is verdwenen. Ludo moet twee jonge meiden, Cheyenne en Anissa, inwerken, wat de kapstok is om allerlei lief en leed van de dorpelingen en collega’s voor het voetlicht te brengen. In die schetsen is een heel liefdevol getekend beeld vervat van een man wiens leven goeddeels een mislukking is en die zich met kleine kruiperijen staande houdt. Het uiterst verzorgd en rijke Vlaams en de zeer sterke verhaallijn maken dit boek - ook voor Noord-Nederlandstaligen - bijzonder toegankelijk en een opvallend pareltje van vertelkunst.

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia