De dokter is uw kameraad niet : uit het leven van Guust van Mol

Louis Van Dievel (auteur)
+1
De dokter is uw kameraad niet : uit het leven van Guust van Mol
×
De dokter is uw kameraad niet : uit het leven van Guust van Mol De dokter is uw kameraad niet : uit het leven van Guust van Mol

De dokter is uw kameraad niet : uit het leven van Guust van Mol

Aan de hand van het leven van Guust van Mol, een arts die van linkse student in een rechtse burger verandert, wordt een schets gegeven van de generatie babyboomers die in de jaren zestig en zeventig allerlei linkse idealen koesterde.
Onderwerp
Socialisme, Communisme
Titel
De dokter is uw kameraad niet : uit het leven van Guust van Mol
Auteur
Louis Van Dievel
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, © 2020
367 p.
ISBN
9789460018602 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Auteur en journalist Louis van Dievel beschrijft het leven van Guust Van Mol (een pseudoniem). Van Mol groeit in de jaren zestig op in Vlaanderen, is tijdens zijn studententijd lid van een maoïstisch-leninistische studentenvereniging, wordt dokter en heeft praktijken in Turnhout en Rotterdam. Het verhaal van Van Mol is misschien wel symbolisch voor de babyboomers, van wie velen in de jaren ’60 en ’70 allerlei linkse idealen koesterden. Daarna verloren velen hun idealen. Van Dievel maakt duidelijk hoe sektarisch het linkse denken in die jaren was. Sommigen volhardden lang in hun keuze, soms tegen beter weten in, maar Van Mol kiest uiteindelijk voor ultrarechts, eigenlijk hetzelfde sektarisme, maar nu van de andere kant. Door zijn rechtlijnigheid botst Van Mol met alles en iedereen en eindigt hij als een verzuurde man die alleen op sociale media zijn gram kwijt kan. Het boek levert een mooi portret op van een man die op zoek ging naar idealen en uiteindelijk zichzelf vond. Boek is vlot,…Lees verder

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia