Braken : (een plaatsnaam, een werkwoord)

Louis Van Dievel (auteur)

Braken : (een plaatsnaam, een werkwoord)

Genre:
De verteller braakt in een monoloog tegen de kroegbaas zijn frustraties over zijn mislukte leven uit.
Onderwerp
Lotsbestemming
Titel
Braken : (een plaatsnaam, een werkwoord)
Auteur
Louis Van Dievel
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2018
61 p.
ISBN
9789460016608 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De auteur (1953 – moderator bij de VRT) zet na de roman ‘De Laatste Ronde’* met deze novelle zijn liefdevolle beschrijving van een Vlaams volksmens voort. In de ik-vorm braakt de beschonken en alleenstaande Gilbert tegen sluitingstijd, gezeten op de trappen van danscafé Disco Inferno, een monoloog uit tegen kroegbaas Freddy. Deze moet zijn frustratie over zijn miserabele leven vol onvervulde verlangens en frustraties aanhoren. Als enig kind, afkomstig uit en nooit losgeraakt van zijn geboortegehucht Braken (nabij Wuustwezel), zit Gilbert zo onder de knoet van tradities en ouders dat het ook met de liefde van zijn leven, Rebecca, misgaat. Dansen is nog het enige dat Gilbert vrijheid geeft. De novelle is een pareltje van humoristische Vlaamse vertelkunst, geschreven in een voor alle Nederlanders toegankelijke mix van Zuid-Nederlands en Vlaams. Gilbert wordt zo liefdevol geportretteerd dat het 56 pagina’s omvattende verhaal met plezier in één keer uit te lezen is.

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia