Boek
Nederlands

Zomer te Ter-Muren

Louis Paul Boon (auteur), Kris Humbeeck (redacteur)
Titel
Zomer te Ter-Muren / Boon, Louis Paul ; teksted. en naw. Humbeeck, Kris ... [et al.]
Auteur
Louis Paul Boon
Redacteur
Kris Humbeeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1995 | Andere uitgaves
580 p.
Aantekening
Volledige titel op de titelp. : Zomer te Ter-Muren : het 2de boek over de Kapellekensbaan
ISBN
90-295-0323-8

Besprekingen

Lachen in het slijk van Ter-Muren

Het komische speelt een belangrijke rol in het oeuvre van Louis Paul Boon. Niet alleen in de boeken van Boon-de-pulpschrijver, maar ook in zijn Grote Literaire Werk. Komedie en literaire ernst zijn bijvoorbeeld in Boons meesterwerken De Kapellekensbaan' en Zomer te Ter-Muren' niet van elkaar te scheiden.

Stilaan groeit in de Nederlandse letteren een andere Louis Paul Boon. Zoiets is een zeldzame gebeurtenis. Uitverkoren zijn de Vlaamse schrijvers die postuum een tweede leven krijgen en een literaire herwaardering beleven. Zij blijken ons nog iets nieuws te zeggen te hebben. Alleen de allergrootsten kunnen dat, decennia na hun dood nog iets aangrijpends vertellen dat relevant is voor een andere tijd, zodat we hun werk niet alleen kunnen, maar moéten herlezen.

Dat herlezen is altijd anders lezen. Het is lezen met nieuwe ogen. Het is niet noodzakelijk correcter dan de vorige lezingen, maar als het goed gedaan wordt, krijgen we een rijkere tekst. Wie anders leest, kijkt vanuit een weinig verkend standpunt en wekt de tekst op een onverwachte manier tot leven. Zo lezen vergroot het plezier in de tekst. Grondig anders lezen vergt soms jaren volharding. Het strekt daarom tot aanbeveling het alleen te doen wanneer het sop de kool waard is.

LOUIS Paul Boon (1912-1979) is een ui…Lees verder

Over Louis Paul Boon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ben Merk / Anefo

Lodewijk Paul Aalbrecht (Louis Paul) Boon (Aalst, 15 maart 1912 – Erembodegem, 10 mei 1979) was een Belgisch schrijver van onder meer poëzie, romans, novellen, pornografie, cursiefjes (Boontjes), kunst- en literaire kritieken. Daarnaast was hij kunstschilder. Hij is vooral bekend van de romandiptiek De Kapellekensbaan (1953) / Zomer te Ter-Muren (1956) en van Menuet (korte roman, 1955).

Biografie

Louis Paul Boon werd in 1912 geboren in Aalst als oudste kind van Jef Boon en Stella Verbestel. Zijn zus Jeanneke (1923-1949) werd elf jaar later geboren. Zijn jongere broer heette Frans Herman (1928-1976).

Eerste Wereldoorlog

Hoewel Boon ten tijde van de Eerste Wereldoorlog nog erg jong was, zijn er genoeg indrukken blijven hangen om te boek gesteld te worden op de eerste vijftig bladzijden van Verscheurd jeugdportret (1975). Duitse soldaten en krijgsgev…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek