Boek
Nederlands

Album Louis Paul Boon : een leven in woord en beeld

Louis Paul Boon (auteur), Kris Humbeeck (auteur)
+1
Album Louis Paul Boon : een leven in woord en beeld
×
Album Louis Paul Boon : een leven in woord en beeld Album Louis Paul Boon : een leven in woord en beeld

Album Louis Paul Boon : een leven in woord en beeld

Fotobiografie van de Vlaamse schrijver (1912-1979).
Onderwerp
Boon, Louis Paul
Titel
Album Louis Paul Boon : een leven in woord en beeld
Auteur
Louis Paul Boon Kris Humbeeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2008
382 p. : ill.
ISBN
9789085420750

Besprekingen

Jaren geleden zocht de Boon-fetisjist zich in antiquariaten en op rommelmarkten suf naar Boon-parifernalia zoals foto's. Uitgeverij Meulenhoff-Manteau, die zich eerder al liet opmerken met een selectie uit de Feminatheek en het mooi vormgegeven, maar fluttige Eenzaam spelen met Pompon, gooit nu een foto-album op de markt. Het Album Louis Paul Boon is een keuze foto's die Boon nog zelf had samengebracht, aangevuld met fotowerk van zijn zoon Jo Boon. Met onder de foto's een commentaar, nuchter zoals de commentaren in fotoboeken zijn.

En ach, ik geef het maar meteen toe, het is gewoon fantastisch om te kunnen bladeren door het leven van Vlaanderens grootste schrijver, om hem te zien poseren voor de camera's, om hem te zien wachten op de uitreiking van de Nobelprijs, te zien mosselen eten, te zien afscheid nemen van de literatuur in het gezelschap van een schone jongedame.

Dat is op zich al de moeite waard, maar dit Album bevat ook nog eens een rijkelijk gestof…Lees verder
De Vlaamse schrijver Louis Paul Boon (1912-1979) wordt niet zo veel meer gelezen, maar des te meer bestudeerd. De beoogde biograaf Kris Humbeeck heeft nu een mooi uitgevoerd fotoboek verzorgd. Boon als baby, Boon als kunstenaar, als schrijver, als reporter voor het meisjesblad Partner en Boon op zijn sterfbed. Het boek wordt afgesloten met een lang chronologisch overzicht van Boons leven: 'Kleine Boonkroniek' (160 blz.). Humbeeck beschikt inmiddels over een Worddocument van ruim een half miljoen woorden. Ooit moet daaruit de definitieve biografie gedestilleerd worden. Of daar nog verrassende foto's inkomen, is nu de vraag. Dit boek is in elk geval een mooie aanwinst.

Over Louis Paul Boon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ben Merk / Anefo

Lodewijk Paul Aalbrecht (Louis Paul) Boon (Aalst, 15 maart 1912 – Erembodegem, 10 mei 1979) was een Belgisch schrijver van onder meer poëzie, romans, novellen, pornografie, cursiefjes (Boontjes), kunst- en literaire kritieken. Daarnaast was hij kunstschilder. Hij is vooral bekend van de romandiptiek De Kapellekensbaan (1953) / Zomer te Ter-Muren (1956) en van Menuet (korte roman, 1955).

Biografie

Louis Paul Boon werd in 1912 geboren in Aalst als oudste kind van Jef Boon en Stella Verbestel. Zijn zus Jeanneke (1923-1949) werd elf jaar later geboren. Zijn jongere broer heette Frans Herman (1928-1976).

Eerste Wereldoorlog

Hoewel Boon ten tijde van de Eerste Wereldoorlog nog erg jong was, zijn er genoeg indrukken blijven hangen om te boek gesteld te worden op de eerste vijftig bladzijden van Verscheurd jeugdportret (1975). Duitse soldaten en krijgsgev…Lees verder op Wikipedia

Suggesties