Dvd
Nederlands
De Joodse Amsterdammer David Samuels (21), die door zijn donkere uiterlijk op een Marokkaan lijkt, gaat om zich af te zetten tegen zijn verwaande milieu en uit nieuwsgierigheid op zoek naar zwarte vrouwen. Vanaf ca. 17 jaar.
Titel
Alleen maar nette mensen
Regisseur
Lodewijk Crijns
Naar het werk van
Robert Vuijsje
Componist
Fons Merkies
Acteur
Géza Weisz Jeroen Krabbé Annet Malherbe Imanuelle Grives
Taal
Nederlands
Uitgever
A Film, 2013
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
88 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
8716777938539

Besprekingen

Een komedie uit 2012 van Lodewijk Crijns (Jezus is een Palestijn; Loverboy) naar het boek van Robert Vuijsje, met in de hoofdrollen Géza Weisz en Imanuelle Grives en verder onder meer Jeroen Krabbé en Annet Malherbe. Hoofdpersoon is de Joodse Amsterdammer David Samuels (21), die door zijn donkere uiterlijk op een Marokkaan lijkt. Om zich af te zetten tegen zijn pretentieuze Oud-Zuidmilieu en uit nieuwsgierigheid gaat hij in de Bijlmer op zoek naar zwarte vrouwen. Evenals het boek (2008) roept de film veel discussie op. Jann Ruyters (Trouw 11-10-'12) noemt het 'eerder pubervermaak à la 'American Pie'' en Peter de Bruijn (NRC) vindt het 'vooral koddig en kluchtig'. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 11-10-'12) echter vindt de film door het schrappen van zijpaden beter dan het boek: '(…) een film vol foute zwarte humor en uitmuntende vertolkingen van de cast. De film getuigt van een scherpe kijk op de multiculturele samenleving die de kijker voortdurend met vragen overspoelt over kwesties als voo…Lees verder

Over Lodewijk Crijns

Lodewijk Crijns (Eindhoven, 13 juli 1970) is een Nederlandse filmregisseur, die in 1996 afstudeerde aan de NFTA. Zijn derdejaarsfilm Kutzooi (een fake-documentaire over drie jonge spijbelende scholieren) werd geselecteerd voor het Internationaal Film Festival Rotterdam. De mengeling van fictie en documentaire werd goed ontvangen en Crijns won er in 1996 de Gouden Vlam en de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten voor.

Een jaar later studeerde Crijns af met Lap Rouge, eveneens een film die zich tussen fictie en werkelijkheid afspeelde. Zowel nationaal als internationaal won de film vele prijzen, waarmee Crijns’ reputatie als groot talent definitief gevestigd werd. Kutzooi en Lap Rouge werden gecombineerd uitgebracht in de bioscoop..

Na het voor televisie gemaakte De baby en de bakfiets (met onder meer Edo Brunner) maakte Crijns zijn bioscoopdebuut in 1999 met Jezus is een Palestijn. De film werd op het IFFR genomineerd voor een Ti…Lees verder op Wikipedia