Boek
Nederlands

Karel gaat naar school

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Karel gaat naar school
×
Karel gaat naar school Karel gaat naar school

Karel gaat naar school

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Karel gaat voor het eerst naar school; na een wat bange start maakt hij een vriendje en is blij dat hij morgen weer naar school mag. Prentenboek met duidelijke gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titel
Karel gaat naar school
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2022 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789044805871
Andere talen:

Besprekingen

In deze tekst wil ik tien nieuwe prentenboeken voor peuters en jonge kleuters toetsen aan 'de realiteit', aan mijn observaties van spelende en luisterende peuters. Ik ga m.a.w. na of de boekjes goed passen in en steun kunnen bieden aan het ontwikkelingsproces. Voor elk van de drie eerste levensjaren gelden aparte mogelijkheden en voorwaarden.

Herkennen en benoemen

Lukas, 22 maanden oud, heeft nog een lange weg af te leggen eer hij naar een vrij complex verhaal zal kunnen luisteren. Als baby en jonge peuter kreeg hij allerlei boekjes cadeau en zijn ouders en grootouders leerden hem hoe er door de bladzijden om te slaan telkens weer een nieuw prentje tevoorschijn kwam. De knisper-, plastic- en kartonboekjes werden niet alleen gebruikt om in te kijken. Lukas stak ze in zijn mond, hij bouwde er torens mee en gooide ze op de grond. Geleidelijk leerde hij dat boeken er zijn om te 'lezen'. Hij ontdekte dat je de prentjes niet ondersteboven mag houden en dat je de bladzijden van…Lees verder
Karel is geen onbekende meer. In verschillende boekjes, o.a. over zijn opa en zijn kleren, hebben we kennis met hem kunnen maken. In dit boekje beleeft hij zijn eerste schooldag. Zijn moeder brengt hem, als ze weggaat komen de tranen, maar als de juf een grappig poppenkastverhaal vertelt, is het verdriet verdwenen. Inmiddels heeft Karel al vriendschap gesloten met Ali. Samen beleven ze de bezigheden van de eerste schooldag en veel te gauw is het al tijd om naar huis te gaan. Alles aan dit boekje is stevig: het omslag met afgeronde hoeken, de plastic-achtige bladzijden en ook de illustraties. Fors en gekleurd beperken ze zich tot de essentie van de weergegeven situaties. De tekst, in een duidelijke schrijfletter, heeft op elke bladzijde een andere kleur als achtergrond. Een herkenbaar verhaal voor beginnende scholieren vanaf ca. 2 jaar.

Karel gaat naar school

Karel, de door Liesbet Slegers getekende peuter uit de Clavis-reeks gaat voor het eerst naar school. Hij maakt er kennis met zijn juf, zijn klas en wil eigenlijk toch liever mee naar huis terug. Dat gaat niet, dus blijft hij in een klas met heel veel lawaai, huilend, zonder mama. Naast hem zit een zwart jongetje dat net als hij huilt. Na een poppenkastverhaal, een oefening in het vouwen en het drinken van melk met een rietje, klaart de wereld zowel voor Karel als voor zijn buurjongetje Ali al heel wat op. Bij het afscheid nemen zwaait hij iedereen enthousiast uit en ziet hij de nieuwe schooldag blij tegemoet. Dit deel over Kareltje geeft de eerste schooldag realistisch weer. De illustraties, kleurrijke vlakken omlijnd door zwarte lijnen, vullen als kleine schilderijen het blad. Ook de tekst kreeg een achtergrondkleur mee. Mooi is de wijze waarop de jonge peuter tussen de benen van de volwassenen wordt weergegeven. Pas in de klas, temidden van zijn leeftijdsgenoten, ziet hij alles weer…Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia