Boek
Nederlands

Zwemmie

Leo Lionni (auteur)
+1
Zwemmie
×
Zwemmie Zwemmie
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het zwarte visje Zwemmie zwemt ver weg van de plek waar al zijn broertjes en zusjes zijn opgegeten. Hij ontdekt dat de zee niet alleen gevaarlijk, maar ook prachtig is. Prentenboek met grote, kleurrijke platen. Vanaf ca. 4 jaar.
Extra onderwerp
prentenboeken, visserij
Titel
Zwemmie / Leonni, Leo
Auteur
Leo Lionni
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Swimmy
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2007
[32] p. : ill.
ISBN
9789047600022 (hardback)

Besprekingen

Met Zwemmie wordt een klassieker van Leo Lionni uit 1968 op een hedendaags publiek losgelaten. Het boek draagt duidelijk een stempel van de tijd in de manier waarop auteur en illustrator Lionni zich in de begeleidende tekstjes tot het publiek richt: "In een hoekje van de zee woonden een heleboel visjes gezellig bij elkaar. Ze waren prachtig rood gekleurd, behalve één visje. Dat ene visje was namelijk zwart, net zo zwart als een mosselschelp. Hij zwom vlugger dan zijn broertjes en zusjes! Willen jullie weten hoe hij heette? ZWEMMIE" Die typische aanspreking van jonge lezertjes wordt vandaag nog nauwelijks gehanteerd en getolereerd in de jeugdliteratuur. Niet alleen hieruit blijkt een andere benadering van jonge mensen, maar ook uit het soms welige gebruik van adjectieven, zoals in de zin "Op een dag kwam er plotseling een grote, woeste, hongerige tonijn recht op de visjes afzwemmen" of ook "Hij zwom weg, heel ver weg door de grote, grote zee."

Desondanks blijft het verha…Lees verder
Zwemmie is een klein zwart visje, terwijl al zijn broertjes en zusjes rood zijn. Hij is de enige overlevende, nadat alle rode visjes zijn opgegeten door een tonijn. Hij zwemt ver weg en ontdekt dat de zee prachtig is. Hij bedenkt een plan om samen met andere kleine visjes te overleven en van die mooie, maar gevaarlijke zee te genieten. Prachtig sfeervol prentenboek met als thema: samen sta je sterk. Pastelkleurige illustraties, over dubbele pagina's, met verschillende druk- en verftechnieken (stempelen, op glas, etc.) waardoor de zee als het ware gaat leven. De vlot leesbare tekst in zwarte letters staat vaak op een blauw/witte (zee) achtergrond, wisselend van lengte. Het origineel stamt uit 1963. De auteur/illustrator was een internationaal bekend ontwerper, illustrator en grafisch vormgever. Voor vier van zijn prentenboeken ontving hij de Caldecott Eremedaille. Er is ook een herdruk verschenen van 'Een vis is een vis'*. Door z'n eenvoud en logica een klassieker om te blijven voorlez…Lees verder

Over Leo Lionni

Leo Lionni (Amsterdam, 5 mei 1910 - Italië, 12 oktober 1999) was een auteur en illustrator van kinderboeken en grafisch vormgever. De boeken van Lionni kenmerken zich door de eenvoud en een typische Bauhaus-stijl. Boeken als Swimmy, Blauwtje en Geeltje (over twee kleuren) en Frederick (over een muizenfamilie) genieten internationale bekendheid, voornamelijk in de Verenigde Staten en Italië, waar hij de boeken maakte. De bijnaam van Lionni luidt meester van de fabel.

Carrière

Als kind werd Lionni beïnvloed door de Hollandse meesters zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer die hij opzocht in het dicht bij zijn huis gelegen Rijksmuseum. Als jongeman liet hij zich ook beïnvloeden door de opkomende Bauhaus en avant-garde-stijlen. Na zijn jeugd verhuisde hij naar Italië.

In 1935 behaalde hij zijn doctoraat in de economie op de Universiteit van Genua. Hij richtte zich …Lees verder op Wikipedia