Boek
Nederlands

Frederick

Leo Lionni (auteur)
+1
Frederick
×
Frederick Frederick
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als diep in de winter de etensvoorraad opgegeten is, weet de muis Frederick zijn vrienden op te vrolijken met door hem verzamelde zonnestralen, kleuren en woorden. Prentenboek met grote, gekleurde illustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Frederick
Auteur
Leo Lionni
Taal
Nederlands
Uitgever
Deventer: Ankh-Hermes, 1974
[28] p. : ill.
ISBN
90-202-0253-7

Besprekingen

Terwijl alle andere muizen hard bezig zijn een wintervoorraad aan te leggen, verzamelt Frederick zonnestralen, kleuren en woorden. Als in de winter de voorraad voedsel geslonken is, weet Frederick de andere muizen op de been te houden met de door hem verzamelde zonnestralen, kleuren en woorden. Het thema is niet eenvoudig voor de bestemde leeftijdsgroep. De tekst is ondergeschikt aan de illustraties, die een combinatie zijn van knip- en scheurtechniek van voorbewerkt papier. De platen zijn mooi en sfeervol en geven het verhaal goed weer. Het boek is goed uitgevoerd: het is gebonden, heeft een gekartonneerd omslag en de bladzijden zijn van stevig papier. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar, waarbij wel nadere uitleg gewenst is.

Over Leo Lionni

Leo Lionni (Amsterdam, 5 mei 1910 - Italië, 12 oktober 1999) was een auteur en illustrator van kinderboeken en grafisch vormgever. De boeken van Lionni kenmerken zich door de eenvoud en een typische Bauhaus-stijl. Boeken als Swimmy, Blauwtje en Geeltje (over twee kleuren) en Frederick (over een muizenfamilie) genieten internationale bekendheid, voornamelijk in de Verenigde Staten en Italië, waar hij de boeken maakte. De bijnaam van Lionni luidt meester van de fabel.

Carrière

Als kind werd Lionni beïnvloed door de Hollandse meesters zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer die hij opzocht in het dicht bij zijn huis gelegen Rijksmuseum. Als jongeman liet hij zich ook beïnvloeden door de opkomende Bauhaus en avant-garde-stijlen. Na zijn jeugd verhuisde hij naar Italië.

In 1935 behaalde hij zijn doctoraat in de economie op de Universiteit van Genua. Hij richtte zich …Lees verder op Wikipedia