Boek
Nederlands

Een vis is een vis

Leo Lionni (auteur)
+1
Een vis is een vis
×
Een vis is een vis Een vis is een vis

Een vis is een vis

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een kikkervisje en een karper zijn dikke vrienden. Het kikkervisje wordt een kikker en gaat aan land. Dat wil de karper ook, maar of dat zo'n goed idee is? Prentenboek met grote, kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Extra onderwerp
identiteit, prentenboeken
Titel
Een vis is een vis
Auteur
Leo Lionni
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fish is fish
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2007
[32] p. : ill.
ISBN
9789054441977

Besprekingen

Met Zwemmie wordt een klassieker van Leo Lionni uit 1968 op een hedendaags publiek losgelaten. Het boek draagt duidelijk een stempel van de tijd in de manier waarop auteur en illustrator Lionni zich in de begeleidende tekstjes tot het publiek richt: "In een hoekje van de zee woonden een heleboel visjes gezellig bij elkaar. Ze waren prachtig rood gekleurd, behalve één visje. Dat ene visje was namelijk zwart, net zo zwart als een mosselschelp. Hij zwom vlugger dan zijn broertjes en zusjes! Willen jullie weten hoe hij heette? ZWEMMIE" Die typische aanspreking van jonge lezertjes wordt vandaag nog nauwelijks gehanteerd en getolereerd in de jeugdliteratuur. Niet alleen hieruit blijkt een andere benadering van jonge mensen, maar ook uit het soms welige gebruik van adjectieven, zoals in de zin "Op een dag kwam er plotseling een grote, woeste, hongerige tonijn recht op de visjes afzwemmen" of ook "Hij zwom weg, heel ver weg door de grote, grote zee."

Desondanks blijft het verha…Lees verder
Een kikkervisje en een karper wonen in een vijver aan de rand van het bos. Ze zijn dikke vriendjes en onafscheidelijk. Maar het kikkervisje groeit uit tot een kikker en op een dag gaat hij aan land. En wat hij daar allemaal ziet: vogels, koeien, mensen. Als hij zijn vriend vertelt wat hij heeft gezien en meegemaakt, wil de karper nog maar een ding: aan land gaan om met zijn eigen ogen deze fantastische wezens te kunnen bekijken. Daar merkt hij al gauw dat vissen niet kunnen leven op het land. Gelukkig is zijn vriend kikker in de buurt om hem weer in de vijver te kunnen duwen. En dan weet karper dat kikker gelijk had toen hij zei: een vis is een vis. Een simpele, maar subtiele vertelling in een heldere uitvoering. Vriendschap en acceptatie staan centraal in dit prentenboek, dat geïllustreerd is met grote, kleurrijke platen (krijt en collage). Het origineel stamt uit 1970; de huidige, tweede Nederlandse uitgave en vertaling is van Joke Linders. De auteur/illustrator was een internationa…Lees verder

Over Leo Lionni

Leo Lionni (Amsterdam, 5 mei 1910 - Italië, 12 oktober 1999) was een auteur en illustrator van kinderboeken en grafisch vormgever. De boeken van Lionni kenmerken zich door de eenvoud en een typische Bauhaus-stijl. Boeken als Swimmy, Blauwtje en Geeltje (over twee kleuren) en Frederick (over een muizenfamilie) genieten internationale bekendheid, voornamelijk in de Verenigde Staten en Italië, waar hij de boeken maakte. De bijnaam van Lionni luidt meester van de fabel.

Carrière

Als kind werd Lionni beïnvloed door de Hollandse meesters zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer die hij opzocht in het dicht bij zijn huis gelegen Rijksmuseum. Als jongeman liet hij zich ook beïnvloeden door de opkomende Bauhaus en avant-garde-stijlen. Na zijn jeugd verhuisde hij naar Italië.

In 1935 behaalde hij zijn doctoraat in de economie op de Universiteit van Genua. Hij richtte zich …Lees verder op Wikipedia