Boek
Nederlands

Een kleur van zichzelf

Leo Lionni (auteur)
+1
Een kleur van zichzelf
×
Een kleur van zichzelf Een kleur van zichzelf

Een kleur van zichzelf

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een kameleon wil net als alle andere dieren een eigen kleur. Prentenboek met gekleurde illustraties in stempeltechniek. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Kleuren, Anders zijn
Titel
Een kleur van zichzelf / tekst en ill. Leo Lionni
Auteur
Leo Lionni
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A color of his own
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2009
[33] p. : ill.
Aantekening
Eerder verschenen o.d.t. : Ieder diertje zijn pleziertje
ISBN
9789047608462 (hardback)

Besprekingen

Leo Lionni is een belangrijke asset van de Amerikaanse kinderboekenmarkt. Vier van zijn meer dan veertig boeken sleepten de Caldecott Medal in de wacht, waardoor zowel zijn visuele als woordelijke vertelstijl een vaste referentie geworden zijn in de Amerikaanse prentenboekenwereld. Lionni draagt al sinds zijn eerste werken eenvoud qua beeldtaal en woordgebruik hoog in het vaandel. Dit betekent dat zijn boeken uiterst toegankelijk zijn, zelfs voor de allerkleinsten. Daartegenover biedt Lionni voor het meer 'getrainde' oog doordachte composities, emotionele kleurenconnotaties en speelse details. Ook zijn tekst getuigt van zijn voorkeur voor strakke lijnvoering. Alleen de hoogstnoodzakelijke woorden worden ingezet om het verhaal verteld te krijgen. Opnieuw is er een extra niveau voorzien, voor wie tussen de lijnen leest. Lionni houdt erg van moraal, maar verkiest steeds bedekte termen om die uit te drukken. Of in literaire bewoordingen: zijn verhalen zijn allegorisch.

Zo is ook Lees verder
Een verdrietige kameleon wil ook een eigen kleur, net als alle andere dieren. Hij denkt een oplossing voor zijn probleem te hebben gevonden door steeds op dezelfde plaats te blijven zitten: op een blad, zodat hij steeds groen blijft. Maar dan wordt het herfst, het blad verandert van kleur en daarmee de kameleon ook. Toch komt er een oplossing. In de lente ontmoet hij een andere kameleon. Hij heeft weliswaar nog steeds geen eigen kleur, maar door samen te blijven voortaan wel steeds dezelfde kleur als iemand anders! Vierkant prentenboekje met kleurige waterverfillustraties, die gestempeld lijken, tegen een witte achtergrond. Behalve over (het leren van) kleuren gaat het verhaal ook over het zoeken en vinden van een eigen identiteit en het belang van ergens bij horen. Zo heeft dit ogenschijnlijk eenvoudige verhaal heel wat in zich. Het witte omslag toont een veelkleurige kameleon. Mooi boekje voor ca. 3 jaar en ouder. Veel eerder werd het in een andere vertaling uitgegeven bij Elsevier …Lees verder

Over Leo Lionni

Leo Lionni (Amsterdam, 5 mei 1910 - Italië, 12 oktober 1999) was een auteur en illustrator van kinderboeken en grafisch vormgever. De boeken van Lionni kenmerken zich door de eenvoud en een typische Bauhaus-stijl. Boeken als Swimmy, Blauwtje en Geeltje (over twee kleuren) en Frederick (over een muizenfamilie) genieten internationale bekendheid, voornamelijk in de Verenigde Staten en Italië, waar hij de boeken maakte. De bijnaam van Lionni luidt meester van de fabel.

Carrière

Als kind werd Lionni beïnvloed door de Hollandse meesters zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer die hij opzocht in het dicht bij zijn huis gelegen Rijksmuseum. Als jongeman liet hij zich ook beïnvloeden door de opkomende Bauhaus en avant-garde-stijlen. Na zijn jeugd verhuisde hij naar Italië.

In 1935 behaalde hij zijn doctoraat in de economie op de Universiteit van Genua. Hij richtte zich …Lees verder op Wikipedia