Boek
Nederlands

Kijk ons dansen

Leïla Slimani (auteur), Gertrud Maes (vertaler)
De kinderen van een Marokkaanse boerenfamilie in de jaren zestig kiezen hun eigen weg en hopen op een betere toekomst.
Onderwerp
Marokko ; 1960-
Titel
Kijk ons dansen
Auteur
Leïla Slimani
Vertaler
Gertrud Maes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Regardez-nous danser
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2022
302 p.
ISBN
9789046829776 (paperback)

Besprekingen

Hier bestaat geen puberteit

De personages van Leïla Slimani zijn bewonderenswaardig realistisch. Met een scherp oog beziet ze hoe de Marokkaanse staat het individu beïnvloedt.

Het is niet nodig om het eerste deel van de trilogie Het land van de anderen te hebben gelezen om deel 2 te begrijpen. Voor wie dat wel heeft gedaan, is Kijk ons dansen als een afspraak met oude vrienden die je te lang niet hebt gezien. Ze zijn er allemaal nog: de struise Elzasser Mathilde, die op het Marokkaanse platteland verzeild is geraakt met haar serieuze echtgenoot Amine Belhaj. Diens opvliegende, nationalistische broer Omar en zijn mooie zus Selma, die hij heeft uitgehuwelijkt aan Mourad, de gehate voorman op de boerderij, zijn kameraad uit het leger. En natuurlijk de kinderen: Aïcha, een tenger meisje dat zo slim is dat ze op de nonnenschool een klas mag overslaan en haar broertje Selim, nog een kleuter aan het einde van deel 1.

Als Leïla Slimani ergens goed in is, is het wel in het schrijven van een well made story. Dat zagen we al in Chanson douce, haar tweede roman, die werd bekroond met de Prix Goncourt in 2016. Een bondig geschreven verhaal over een o…Lees verder

LEÏLA SLIMANI Kijk ons dansen

‘Kijk ons dansen’ is het tweede deel van Leïla Slimani’s trilogie ‘Het land van de anderen’. Daarin duikt de Frans-Marokkaanse haar eigen familiegeschiedenis in. In ‘Mathilde’ vertelde ze het verhaal van haar grootouders, nu focust ze op de vroege volwassen jaren van haar ouders in de eerste decennia na de onafhankelijkheid van Marokko. Als dochter van een Franse moeder en een Marokkaanse vader worstelt het hoofdpersonage Aïcha met haar identiteit. In Frankrijk, waar ze school loopt, wordt ze niet gezien als een Française, in Marokko begrijpt niet iedereen waarom ze Frans spreekt en gynaecologie studeert. Ze ziet de drang naar vrijheid van de hippies, maar voelt thuis het gewicht van de traditie. Kan ze zich als jonge studente ont trekken aan de druk van het patriarchaat? Gaat ze mee in de richting van de nieuwe monarchie, of zoekt ze aansluiting bij de opstandelingen? De lezer krijgt een boeiend beeld van de gebeurten…Lees verder

Een knap gecomponeerde en op waarheid gebaseerde roman over de moeder van de auteur. Marokko, 1968. Amine heeft zijn dorre terrein omgevormd tot een bloeiend boerenbedrijf en hij en zijn vrouw Mathilde behoren tot een nieuwe bourgeoisie. Maar hun zoon Selim heeft geen zin om de boerderij over te nemen. Dochter Aïsha wordt de eerste vrouwelijke gynaecologe van het land en trouwt met een idealistische economiestudent. Ze geloven in een maakbare toekomst, maar dan raakt het land in de greep van een steeds strenger regime. In invoelende en heldere stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Leïla Slimani (Rabat, 1981) is een wereldberoemde Frans-Marokkaanse schrijver en journalist. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Grand prix des lectrices de Elle en de Out d'or. Het boek is het tweede deel in de trilogie: 'Het land van de anderen'.

Over Leïla Slimani

CC BY-SA 3.0 fr - Foto van/door Thibaut Chapotot

Leïla Slimani (Rabat, 3 oktober 1981) is een Frans-Marokkaanse journalist en schrijver. In 2016 heeft zij de Prix Goncourt gewonnen voor haar roman Chanson douce, in het Nederlands vertaald en uitgeven met als titel Een zachte hand.

Levensloop

Leila Slimani is opgegroeid in een Franstalig gezin in Marokko. Haar vader was bankier en een hoge Marokkaanse ambtenaar. Hij was eveneens staatssecretaris en voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond. Haar moeder is KNO-arts. Ze is van Frans-Algerijnse afkomst. Leila Slimani heeft twee zussen.

Leïla Slimani doorliep een Franstalige middelbare school in Rabat, het Lycée Descartes. In 1999 ging ze naar Parijs om te studeren aan het Sciences Po. Na haar afstuderen in 2008 werkte ze bij het weekblad Jeune Afrique. Ze schreef vooral over Noord-Afrika. In 2012 nam ze ontslag om zich te wijden aan literair schrijven. Ze bleef tegelijker…Lees verder op Wikipedia