Levensverhaal van een Afro-Amerikaanse butler die 34 jaar werkte op het Witte Huis en acht Amerikaanse presidenten diende. Aan de hand van dit verhaal wordt de rassenongelijkheid in de loop van de 20e eeuwse geschiedenis behandeld.
Titel
The butler
Regisseur
Lee Daniels
Componist
Rodrigo Leão 1964-
Acteur
Forest Whitaker Oprah Winfrey John Cusack Jane Fonda
Taal
Engels
Uitgever
E One, 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
ca. 127 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045240462

Besprekingen

Amerikaans historisch drama/biopic uit 2013 van Lee Daniels (Precious), met Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack, Robin Williams e.v.a. Gebaseerd op het leven van Eugene Allen die 34 jaar lang de butler in het Witte Huis was en acht Amerikaanse presidenten diende. Hoewel Allen al in 1986 met pensioen ging, publiceerde The Washington Post in 2008 zijn levensverhaal waarbij zijn leven langs de meetlat werd gelegd van de rassenemanciepatie. Allen overleed in 2010. In de film heet de hoofdpersoon Cecil Gaines (Whitaker). Aan de orde komen zijn jeugd op een katoenplantage, rassenscheiding in de jaren vijftig van de 20e eeuw, de Ku Klux Klan, de moord op Maarten Luther King tot en met 2008 als Obama wordt gekozen tot president. Pauline Kleijer (Volkskrant 5-12-'13) geeft 3 (van 5) sterren: 'De regisseur (...) slaagt er aardig in de grote maatschappelijke verschuivingen te verweven met een intiem portret van Cecil, zijn twee zoons en zijn alcoholistische vrouw (Oprah Winfrey, in een p…Lees verder

Over Lee Daniels

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Tomdog

Lee Daniels (Philadelphia, 24 december 1959) is een Amerikaans film- en televisieregisseur, producent en scenarioschrijver.

Biografie

Lee Daniels werd in 1959 geboren in Philadelphia (Pennsylvania) als Leonardo Daniels, de zoon van William Daniels en Clara Watson. Zijn vader was een politieagent, die in 1975 buiten zijn diensturen werd doodgeschoten in een bar. Daniels omschreef zijn vader als een gewelddadige man die de homoseksualiteit van zijn zoon niet accepteerde. Daniels heeft vijf broers en zussen. Zijn jongere zus, Leah Daniels Butler, is een casting-director die regelmatig met hem samenwerkt.

Daniels studeerde achtereenvolgens aan Radnor High School en Lindenwood University (in St. Charles (Missouri)). Hij maakte zijn universitaire studies niet af en verhuisde omstreeks 1980 naar Hollywood, waar hij zijn voornaam veranderde in Lee. Daar werkte hij aanvankelijk als receptionist in een agentschap voor verpleegkundi…Lees verder op Wikipedia