Estebanico, een Marokkaanse slaaf, wordt in 1527 door zijn Spaanse meester meegenomen op een expeditie naar Florida en komt uiteindelijk als een van de vier overlevenden aan in Mexico-stad.
Titel
La Florida
Auteur
Laila Lalami
Vertaler
Lucie van Rooijen Inger Limburg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Moor's account
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2020
334 p.
ISBN
9789046826287 (paperback)

Besprekingen

Het woord is eindelijk aan de zwarte slaaf

Elf woorden groeiden tot een bejubelde historische roman over een zwarte slaaf die ontdekkingsreiziger werd.

Estebanico (ca. 1500-1539) heeft echt geleefd. Elf terloopse woorden in een document bevestigen dat - die ene voetnoot volstaat om er een fantastische, meeslepende roman van meer dan 300 bladzijden uit te puren.

De verslagen van drie overlevenden van de Spaanse expeditie die in 1527 in opdracht van Karel V naar Florida voer, zijn bekend en verspreid; aan de vierde overlever werd geen commentaar gevraagd. Zijn aanwezigheid wordt wel gemeld, maar hij was maar een zwarte, bovendien een slaaf; zijn verhaal werd vergeten - ook al roemen we hem nu als '(waarschijnlijk) de eerste Afrikaanse ontdekkingsreiziger in Amerika'. Laila Lalami, een Marokkaanse die in de VS leeft, vult dat gat in de geschiedenis met een dijk van een roman, La Florida. Ze laat Estebanico zijn versie geven van het spannende en gruwelijke verhaal.

De aanhef klinkt formeel, als wil Estebanico ons bezweren en tot de orde roepen, daarna wentelt hij zich in de rol van begenadigd verteller met een rijke woor…Lees verder

Reiziger tegen wil en dank

Slechts één zin is er aan hem gewijd in de geschiedschrijving. Laila Lalami brengt de eerste zwarte ontdekkingsreiziger van Amerika overtuigend tot leven.

Ruim dertig jaar nadat Christoffel Columbus het Amerikaanse continent heeft ontdekt, eisen de Spanjaarden, onder wie de Spaanse officier Cabeza de Vaca, sunshine state Florida op voor de Spaanse kroon. In 1527 is dat hoogst eenvoudig. De vlag wordt op het witte zandstrand gehesen en de notaris verklaart, lezend van zijn perkamentrol, dat de koning en koningin van Spanje er een nieuw overzees territorium bij hebben.

Maar het vervolg van de expeditie wordt een ramp. Eerst wordt de bemanning geteisterd door honger, dorst, koorts en aanvallen van inheemse stammen, daarna lijdt de vloot schipbreuk door navigatiefouten. Van de zeshonderd man overleven er vier: officier Cabeza de Vaca zelf, twee Spanjaarden en één zwarte slaaf.

Hun beroemde overlevingsverhaal gaat als volgt: de vier mannen voegen zich bij verschillende indianenstammen, eerst als dienaren die geslagen worden als iets de dorpsoudste niet zint, daarna als geneesheren die mystieke krachten krijgen …Lees verder

Het is 1527 als zeshonderd Spanjaarden en een tot slaaf gemaakte Marokkaan met honderd paarden uit de haven van Andalusië vertrekken om het zuiden van de VS in bezit te nemen. Dit in opdracht van de Spaanse koning Karel I. De auteur heeft een op feiten gebaseerd fictief reisverslag geschreven vanuit de beleving van de eerste Afrikaanse ontdekkingsreiziger in Amerika: de Marokkaan Mustafa Ibn Muhammed al-Zamori die Estebanico wordt genoemd. Het boek is opgebouwd uit 25 hoofdstukken die in het begin afwisselend gaan van de herinneringen van Estebanico aan zijn geboortestad en over de zwerftocht door de Nieuwe Wereld. In Florida aangekomen vindt een acht jaar durende zwerftocht plaats waar op zoek naar goud en Apalache voortdurend strijd wordt gevoerd met indianenstammen, met een natuur die vele levens kost en waar langzamerhand de hiërarchische positie van de blanken aan het wankelen wordt gebracht. Door Estebanico zijn verhaal te laten vertellen wordt de lezer meegenomen in zijn person…Lees verder

Marokkaan in 16de-eeuws Florida

Laila Lalami beschrijft de ontdekkingsreis door de ogen van een opmerkzame bediende

De meeslepende historische roman 'La Florida' van de Marokkaans-Amerikaanse Laila Lalami begint als een groep Spanjaarden in 1528 aan land komt in Noord-Amerika. Met het hardop voorlezen op het strand van een proclamatie, gericht aan de (niet aanwezige) indianen, claimt Pánfilo de Narváez de westkust van de huidige staat Florida voor Karel V en Spanje. Narváez moet daar een kolonie stichten, maar het lot beslist anders. Acht jaar nadat de helft van de expeditie, Narváez met 300 man, in het binnenland verdwijnt, bereiken de enige vier overlevenden na veel omzwervingen Mexico-Stad.

De geschiedenis van de kolonisatie kan niet ongedaan worden gemaakt, weet Lalami, maar het maakt uit hoe en door wie het verhaal verteld wordt. Lalami (Rabat, 1968) kiest bij deze even gelaagde als spannende roman, die in 2018 op de longlist voor de Booker Prize stond, voor het perspectief van de minst bekende van de vier overlevenden. Estebanico ('Kleine Stefan') kwam ui…Lees verder

Over Laila Lalami

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Xandrr

Laila Lalami (Arabisch: ليلى العلمي; Rabat, 1968) is een Marokkaans-Amerikaans schrijfster en hoogleraar. Voor haar boek The Moor's Account werd ze in 2014 genomineerd voor de Pulitzerprijs.

Biografie

Laila Lalami werd geboren in Rabat in een arbeidersgezin. Thuis sprak ze Marokkaans-Arabisch en op school leerde ze het standaard Arabisch en Frans. Ze behaalde een Licence ès Lettres aan de Mohammed V-universiteit in Rabat. Ze verkreeg vervolgens via de British Council de mogelijkheid om in het Verenigd Koninkrijk verder te studeren. Ze behaalde aan de University College London haar master in taalkunde en vervolgens verhuisde Lailami in 1992 naar Los Angeles om aan de University of Southern California haar PhD te halen. In haar werk werd ze beïnvloed door de ideeën van Edward Said.

Ze begon in 1996 met het schrijven van fictie en non-fictie. Haar eerste boek, Hope and Other Dan…Lees verder op Wikipedia