Boek
Nederlands

Kort kort lang

Verhalen over de relaties tussen mannen en vrouwen.
Titel
Kort kort lang
Auteur
Kristien Hemmerechts
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 1996
190 p.
ISBN
90-254-0556-8

Besprekingen

Twaalf ongelijksoortige verhalen van ongelijke lengte bevat deze bundel van de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts. Enerzijds zijn er (schijnbaar?) onverbloemd autobiografische, over het algemeen langere verhalen, als 'Het eitje', 'Fasen', 'Patatten ophalen' en 'Een huwelijk', niet de beste overigens. Anderzijds kennelijk geheel aan de verbeelding ontsprotene, kortere verhalen, als onder meer 'IJs' (waaraan de titel van de bundel is ontleend), 'Inbraak', 'Een beetje zoals bij een broer' en 'Je bent mooi'. Zoals eigenlijk in haar hele werk is de problematische verhouding tussen vrouwen en mannen het bindende thema. Dit komt vaak tot uiting in vreemdsoortige seksuele relaties en/of ontspoorde huwelijken. Hemmerechts schrijft een krachtig, zuiver Nederlands. Als geheel valt deze bundel toch een beetje tegen. Pocketeditie.

Over Kristien Hemmerechts

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Kristien Hemmerechts (Brussel, 27 augustus 1955) is een Vlaams auteur.

Leven en werk

Kristien Hemmerechts (officieel wordt haar voornaam gespeld als Christien) is een Vlaams schrijfster. Ze studeerde Germaanse filologie aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (de tegenwoordige Katholieke Universiteit Leuven campus Brussel) en aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1986 promoveerde zij op het proefschrift A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

Zij debuteerde in 1986 als schrijfster van fictie met drie Engelstalige verhalen in de bundel First fictions, Introduction 9' bij de Engelse uitgeverij Faber and Faber. Haar Nederlandstalige debuut en eerste korte roman was Een zuil van zout uit 1987, bij uitgeverij Houtekiet, waarvoor zij de driejaarlijkse Prijs voor het proza, van de provincie Brabant ontving. In 1990 kreeg zij de Vlaam…Lees verder op Wikipedia