Boek
Nederlands

Anna en de kerstboom

Kathleen Amant (auteur)
+1
Anna en de kerstboom
×
Anna en de kerstboom Anna en de kerstboom

Anna en de kerstboom

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Nadat papa de kerstboom uit de tuin heeft gehaald, versieren Anna en mama de boom met ballen en lichtjes. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Anna en de kerstboom
Auteur
Kathleen Amant
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
[25] p. : ill.
ISBN
9789044808131

Besprekingen

Het loopt tegen kerst en, zoals dat zou horen, ligt er een dik pak sneeuw. Anna helpt papa de kerstboom uit de tuin halen om hem daarna met mama te versieren. Vierkant prentenboek dat goed op peuters is afgestemd: stevige uitvoering met afgeronde hoeken en pagina's van dik, glanzend papier. De grote, duidelijke, zwartomlijnde illustraties in heldere kleuren laten zien wat de eenvoudige, goedlopende tekst vertelt. Behalve aan het versieren van de boom (waarbij de peuter zelf de uiterst breekbare ballen mag ophangen!) wordt aan andere aspecten van kerst geen aandacht besteed, ook niet aan de betekenis ervan. Sneeuw blijft een hardnekkig kerstingrediënt, maar zal de meeste peuters weinig zeggen. Dit maakt het geheel niet meer dan een aardig verhaaltje voor de kersttijd. Over Anna zijn al meer dan tien uitgaven verschenen. Vanaf ca. 2 jaar.

Anna en de kerstboom

Het is bijna Kerstmis en er ligt sneeuw. Papa haalt een mooie dennenboom uit de tuin – al is een kerstboom eigenlijk een spar en geen den – waarna mama en Anna de boom versieren. Daar horen ook kerstsokjes bij. Anna wil die sokjes eigenlijk aan haar eigen voetjes en verwisselt dan ook haar kousjes met enkele kerstsokken. Eind van het verhaal. Zoals steeds zijn er weer de duidelijke, zwart omrande tekeningen van Amant op pagina’s van dik papier met afgeronde hoeken. Uitvoering en verhaal zijn aldus perfect afgestemd op de leefwereld van jonge kinderen. Bizar echter dat er geen enkele verwijzing is naar de eigenlijke betekenis van Kerstmis, maar sommige leerkrachten zullen daar wellicht blij mee zijn. Er zijn namelijk scholen waar in de periode van Kerstmis de begrippen kindje Jezus – stal – Bethlehem niet mogen vallen. Of dat een goede zaak is, is weer een andere discussie, maar die kleuterjuffen zijn dus gebaat bij dit verhaaltje over Anna.

Over Kathleen Amant

Kathleen Amant (Aalst, 1969) is auteur en illustrator van prentenboeken voor peuters en kleuters. Kathleen studeerde Toegepaste Kunsten, en ging daarna aan de slag als vormgever bij Het Nieuwsblad. Na de geboorte van haar zoon werd ze zelfstandig graficus en illustrator.

Bibliografie

In 2000 begon een samenwerking met Kind en Gezin. Deze samenwerking duurde tien jaar. Vele Vlaamse gezinnen leerden zo de tekenstijl van Amant kennen.

In 2004 debuteerde ze met twee peuterboeken over het ondernemende en ondeugende meisje Anna (Clavis Uitgeverij). Ondertussen zijn er in de Anna-reeks een dertigtal boekjes verschenen, allemaal in de leefwereld van de kleuter: 'Anna op de boerderij', 'Anna en de zomer', 'Anna en haar lieve papa', 'Op je potje, Konijn', 'Anna gooit haar tutjes weg', 'Anna ruimt op', etc. De reeks werd ook in Denemarken, Frankrijk, Canada, Zwitserland, Zuid-Korea, Italië, Spanje, Amerika, China en Australi…Lees verder op Wikipedia