Zwarte seconden : literaire thriller

Karin Fossum (auteur), Annemarie Smit (vertaler)
Negen dagen voor haar tiende verjaardag gaat een meisje op haar fietsje naar een kiosk om een paardenblad en kauwgom te kopen. Ze komt daar echter nooit aan en keert ook niet huiswaarts.
Titel
Zwarte seconden : literaire thriller
Auteur
Karin Fossum
Vertaler
Annemarie Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Svarte sekunder
Uitgever
Baarn: Uitgeverij Marmer, 2017 | Andere uitgaves
280 p.
ISBN
9789460683657 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een gedegen intrige met veel onderhuidse spanning, complexe relationele verhoudingen tussen personages met een geloofwaardige en tot inleving uitnodigende psychologie, sfeervolle locaties en een waardevol literair niveau. Het waarmerk van nogal wat thrillers van Scandinavische makelij en ook voor Karin Fossums Zwarte seconden.

Een kind, Ida Joner, bijna tien jaar, verdwijnt wanneer ze op een dag met de fiets om een boodschap gaat. Op intrigerende wijze maak je in het eerste hoofdstuk kennis met de gemoedsgesteltenis van de moeder, die evolueert van ongerustheid tot ware paniek. Negen dagen later wordt het lijkje van het kind aangetroffen langs de kant van de weg, gewikkeld in een nachthemd en deken. Voor politie-inspecteur Konrad Sejer, een oude bekende in de werken van Karin Fossum, begint een moeizaam en pijnlijk onderzoek, dat het gezapige leven in het anders zo rustige Noorse dorpje door argwaan en onrust dreigt te ontwrichten.

De rustige maar onvermoeibare Se…Lees verder
Negen dagen voor haar tiende verjaardag gaat Ida Joner op haar fietsje naar een kiosk om een paardenblad en kauwgom te kopen. Ze komt daar echter nooit aan en keert ook niet huiswaarts. De politie wordt ingeschakeld. Negen dagen later wordt Ida's lichaam langs de kant van de weg gevonden gekleed in een nachthemd en in een deken gerold. Politieman Konrad Sejer, bekend uit andere boeken van Karin Fossum (1954), moet de zaak oplossen. Alleen de zwakbegaafde Emil Johannes lijkt als dader in aanmerking te komen. Goed geschreven en boeiende psychologische detective waarin ervaren lezers al gauw een dader vermoeden, sfeervol en met een goede karaktertekening. De Noorse auteur behoort tot de top van de Scandinavische misdaadauteurs.

Over Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord, 6 november 1954) is een Noorse schrijfster van misdaadthrillers.

Reeds als tiener begon ze met het schrijven van poëzie. Op haar twintigste verscheen er een dichtbundel van haar die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter vrij veel negatieve kritiek en dit was de reden waarom ze een hele poos stopte met schrijven. Karin Fossum heeft daarna als alleenstaande moeder vele jaren in verschillende instellingen, ziekenhuizen en homes gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologisch inzicht verklaart.

Eva's oog, het eerste deel in de misdaadreeks rond Konrad Sejer, verscheen in 1995. Voor het tweede deel, "Kijk niet achterom" uit 1996, kreeg de schrijfster de prestigieuze Riverton-prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Karin Fossum heeft haar eerste boek opgedragen aan haar overleden vader die de publicatie gelukkig nog n…Lees verder op Wikipedia

Suggesties