Grote letter
Nederlands

Het huis der dwazen

Karin Fossum (auteur)
Eind jaren zeventig verblijft een jonge vrouw een jaar in een psychiatrische inrichting in Oslo.
Onderwerp
Psychiatrie, Zelfdoding
Extra onderwerp
zelfmoord
Titel
Het huis der dwazen
Auteur
Karin Fossum
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
De Gales Hus
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2008
2 dl.
ISBN
9789046304938 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Hajna (24) wordt opgenomen in een gerenommeerde psychiatrische inrichting in Oslo, na een wanhopige sprong door een etalageruit. Deze intrigerende roman (binnenkort ook verfilmd) vertelt merendeels in de ik-vorm over haar belevenissen en ontwikkeling gedurende het jaar van haar opname. De auteur plaatst dit in de jaren 1978/'79, waarin de Amerikaanse invloed in de psychiatrische therapieën merkbaar wordt. Door Hajna's ervaringen en haar opmerkelijke observatievermogen krijgt de lezer ook zicht op een keur aan mede-patiënten. De Noorse schrijfster (1954), die schrijft vanuit haar eigen verpleegkundige ervaring, geeft met veel inlevingsvermogen een warm beeld van wanhopige mensen, die het beste van hun leven proberen te maken. Ze heeft psychologisch inzicht en biedt een boeiende kijk op de context van plaats en tijd. Vanaf 1974 schrijft ze poëzie en verhalen. In 1995 werd haar debuutroman "Eva's oog" bekroond met de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman.

Over Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord, 6 november 1954) is een Noorse schrijfster van misdaadthrillers.

Reeds als tiener begon ze met het schrijven van poëzie. Op haar twintigste verscheen er een dichtbundel van haar die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter vrij veel negatieve kritiek en dit was de reden waarom ze een hele poos stopte met schrijven. Karin Fossum heeft daarna als alleenstaande moeder vele jaren in verschillende instellingen, ziekenhuizen en homes gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologisch inzicht verklaart.

Eva's oog, het eerste deel in de misdaadreeks rond Konrad Sejer, verscheen in 1995. Voor het tweede deel, "Kijk niet achterom" uit 1996, kreeg de schrijfster de prestigieuze Riverton-prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Karin Fossum heeft haar eerste boek opgedragen aan haar overleden vader die de publicatie gelukkig nog n…Lees verder op Wikipedia