Vanuit het gezichtspunt van verschillende familieleden wordt een beeld geschetst van het turbulente leven van de familie van John Wilkes Booth, de moordenaar van Abraham Lincoln.
Titel
Booth
Auteur
Karen Joy Fowler
Vertaler
Lucie van Rooijen Inger Limburg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Booth
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2022
397 p.
ISBN
9789046829820 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Het kwaad in de coulissen

Karen Joy Fowler laat veel ruimte aan de verbeelding in haar geslaagde roman over de moord op president Lincoln en - vooral - de beroemde familie van zijn moordenaar.

In november 1863 staat acteur John Wilkes Booth op uitdrukkelijk verzoek van de theatereigenaar twee weken op de planken van het Ford Theatre in Washington. Ook president Lincoln bezoekt de voorstelling en is dermate te spreken over Booths acteerprestatie dat hij hem uitnodigt voor een bezoek aan het Witte Huis. Die uitnodiging wordt afgeslagen, maar dit ontgaat Lincoln.

Anderhalf jaar later, op 14 april 1865, zijn beiden opnieuw aanwezig in hetzelfde theater. Lincoln wederom als toeschouwer. Booth als zijn moordenaar.

De moord op Abraham Lincoln en de Burgeroorlog (1861-1865) die er zo nauw mee verbonden was, echoën nog altijd na in de Amerikaanse politiek-maatschappelijke werkelijkheid. De slavernij mag dan in december 1865 zijn afgeschaft, de tegenstellingen tussen Noord en Zuid, zwart en wit zijn in het land nog volop aanwezig en vormen in veel opzichten een open wonde die maar niet wil genezen.

In haar nieuwe roman Booth exploreert Karen Joy Fowler di…Lees verder

Een roman over familie, geschiedenis en misdaad. Het verhaal speelt zich af in de aanloop naar en tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en volgt verschillende familieleden van de familie Booth. De excentrieke Britse theateracteur Junius Booth verhuist naar Amerika en vestigt zich met zijn vrouw op het platteland ten noorden van Baltimore. Van hun tien kinderen overleven er zes. De jongens worden net als hun vader acteur en de familie verwerft bekendheid in de theaterwereld. Maar schandalen en problemen zorgen voor onrust binnen de familie, culminerend in de moord op de Amerikaanse president Lincoln door de jongste zoon, John Wilkes Booth. Het boek is op heldere toon en in talige stijl geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Karen Joy Fowler (Bloomington, 1950) is een internationaal bekende Amerikaanse roman- en sciencefictionschrijver. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de Campbell Award, de PEN/Faulkner Prize en …Lees verder