Boek
Nederlands

Een eiland : roman

Karen Jennings (auteur), Peter Bergsma (vertaler)
Een vuurtorenwachter leeft meer dan twintig jaar geïsoleerd op een eiland. Tot er op een dag een vluchteling aanspoelt – en met hem herinneringen aan het verleden.
Extra onderwerp
4 sterren (Knack)
Titel
Een eiland : roman
Auteur
Karen Jennings
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
An island
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2023
207 p.
ISBN
9789464520705 (paperback)

Besprekingen

Kalme, koersvaste roman over een beladen verleden.

Een oude vuurtorenwachter vindt een aangespoelde vreemdeling op zijn verder onbewoonde eiland: een mooi blanco canvas om een diepgaande confrontatie op te zetten. De Zuid-Afrikaanse Karen Jennings situeert het eiland voor de kust van een Afrikaans land met een koloniaal verleden. Toen de kolonisator vertrok, kwam er een dictator aan de macht.

De confrontatie in Een eiland gaat niet zozeer tussen de twee mannen, maar tussen de vuurtorenwachter, Samuel, en diens verleden. Samuel werd meegesleurd in het protest tegen de dictator en zat daarvoor 25 jaar in de cel. De komst van de vreemdeling maakt een abrupt einde aan zijn zelfgekozen isolement. Is de vreemdeling te vertrouwen? Probeert hij niet langzaamaan de hegemonie over het eiland over te nemen? Van wie is deze grond eigenlijk?

Jennings laat de geschiedenis echoën in Samuels levensverhaal. Een eiland, dat de longlist haalde van de Booker Prize 2021, is een klein verhaal waarin grote thema's worden aangesned…Lees verder

Crusoe x 2 ****

In de broeierige roman Een eiland van Karen Jennings vechten twee ballingen traag op leven en dood. Met de taal als overwinnaar.

Samuel is niet verrast door het aangespoelde lijk. De vuurtorenwachter woont al drieëntwintig jaar op dit eiland, alleen, en doorheen de decennia heeft de zee wel vaker dood vlees op zijn kusten uitgespuwd. Het zijn onfortuinlijke vissers, of bootvluchtelingen, of misschien zelfs rebellen die op last van een dictator vanuit een helikopter in de oceaan werden gegooid. Vroeger bracht hij het vasteland nog op de hoogte maar na een regimewissel taande de interesse in anonieme drenkelingen – ze hebben wel grotere problemen, bovendien heeft Samuels radio het ondertussen begeven. Straks zal hij het lichaam in een ondiep graf begraven maar eerst wil hij het plastic vat uit de versteven handen peuteren. Dat kan dienst doen als regenton – zoet water is een kostbaar goed op dit uitgedroogde eiland.

Samuel heeft geleerd zich te beredder…Lees verder

Een psychologische roman over een vuurtorenwachter die alleen op een eiland woont, totdat een vluchteling aanspoelt.Samuel leidt een geïsoleerd bestaan. Al drieëntwintig jaar leeft hij op het eiland met zijn moestuin en kippen. Tot er op een dag een vluchteling aanspoelt – en er met hem lang weggestopte herinneringen aan de oppervlakte komen. De vuurtorenwachter denkt terug aan zijn strijd voor onafhankelijkheid, tegen het regime van een dictatoriale generaal, een strijd waar hij als verliezer uitkwam. Hij wordt gedwongen vragen te stellen over zijn eigen rol in de geschiedenis: wat betekent 'land' en aan wie behoort dat toe? En wat wil de aangespoelde indringer überhaupt? In beeldende en intieme stijl geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek.Karen Jennings (Kaapstad, 1982) is een Zuid-Afrikaanse romanschrijver en dichter.