Besprekingen
Het lijk van je broer
Klassiekers in de teletijdmachine.
Zo'n 2.500 jaar geleden schreef Sophocles Antigone, een tragedie met zo veel slagkracht dat ze vandaag nog net zo relevant is als toen. Dat blijkt uit de vele herwerkingen en interpretaties die er de voorbije eeuw van gemaakt zijn, door Jean Anouilh en Bertolt Brecht natuurlijk, maar onlangs ook nog door Stefan Hertmans in het toneelstuk Antigone in Molenbeek. Ook Kamila Shamsies roman Huis in brand grijpt terug naar deze tragedie aller tragedies die de vraag stelt welke autoriteit het hoogste is, die van de staat en zijn wetten of die van het persoonlijk geweten en de rechtvaardigheid.
Bij Sophocles was Antigone de dochter van Oedipus. Toen deze afstand deed van de troon, liet hij Thebe na aan zijn twee zonen, op voorwaarde dat ze om beurten zouden regeren. Eteocles en Polynices vergaten die belofte zodra ze haar gemaakt hadden en begonnen een hevige strijd, waarbij ze allebei het leven lieten.
Koning Creon besliste dat Eteocles een staatsbegrafenis zou krijgen, terw…Lees verder
Je broer begraven
Roman. Kamila Shamsie maakt van het verhaal van Antigone een aangrijpende actuele roman over oorlog, terreur en familiebanden in tijden van IS.
In een vroege scène uit Huis in brand zoekt Isma een kerkhof op in de hoop er troost te vinden. 'Soms waren de doden vriendelijk aanwezig, maar vandaag waren ze alleen maar dood,' schrijft Shamsie. De doden hebben geen stem meer in deze roman, maar hun aanwezigheid is nadrukkelijk. Zo is er de vader van Isma, Adil Pasha, een overleden jihadistrijder die in Bosnië en Tsjetsjenië vocht om zich vervolgens aan te sluiten bij de Taliban in Afghanistan. De daden van de overleden vader blijven wegen op Isma, en op haar zus Aneeka en haar broer Parvaiz. Bij de dood van hun moeder nam Isma de zorg van de toen twaalfjarige tweeling op zich.
Huis in brand begint met Isma's vertrek naar Amerika. Broer en zus zijn bijna volwassen, ze kan de twee met een gerust hart achterlaten in Londen en haar studie sociologie afmaken in Amherst. Tenminste, dat denkt ze. Op het thuisfront wordt Parvaiz verleid door de woorden van Farooq, wiens vader ooit zij aan zij streed met de zijne…Lees verder
Liefde en haar schijngestalten
Kamila Shamsie schetst het multiculturele drama in een hedendaagse 'Antigone'.
Het is veelbetekenend dat Kamila Shamsie, Britse schrijfster met Pakistaanse roots, haar roman 'Huis in brand' baseert op de Antigone-mythe, een verhaal van Grieks-Westerse oorsprong, als om aan te geven dat haar verhaal universele thematiek heeft. Antigone wil tegen de zin van koning Creon haar opstandige broer Polyneikes begraven. Daarop wil Creon Antigone, n.b. de verloofde van zijn zoon Haemon, levend laten begraven. Als Antigones zus Ismene zich ermee komt bemoeien verandert Creon van inzicht en besluit hij Polyneikes zelf te begraven maar het is te laat, vrijwel alle hoofdpersonen plegen vanwege zijn aanvankelijke weigering zelfmoord. Een verhaal over de eisen van de staat (Creon) en de emoties en verantwoordelijkheden van individuen (Antigone).
Dat is Shamsies verhaal over Pakistaanse families in Londen ook: moet je je hart en de eigen tradities volgen of de regels die het wettige gezag je oplegt? Shamsie heeft haar personages vrij opzichtig geënt op personages u…Lees verder