Boek Nederlands

Hemelvaart : op zoek naar een verloren vriendin

Hemelvaart : op zoek naar een verloren vriendin

Genre:
Zoektocht naar de dood van een jeugdvriendin die in 1985 op vakantie in Griekenland omkwam bij een ongeluk.
Titel
Hemelvaart : op zoek naar een verloren vriendin
Auteur
Judith Koelemeijer
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
270 p.
ISBN
9789045021829 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands
Dwarsligger: Nederlands

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Annette Sierhuis verongelukte in 1985, op de dag van Hemelvaart, op het Griekse eiland Paros, tijdens een vakantie met vriendinnen. Een van deze vriendinnen, die als eerste op de plaats van het ongeval kwam, was auteur Judith Koelemeijer.
Vijfentwintig jaar later wordt Koelemeijer nog steeds gekweld door dit trauma, wat haar ertoe aanzette haar verhaal neer te schrijven in een boek. In vijf delen beschrijft ze hoe het ongeval heeft plaatsgevonden, hoe ze er de eerste jaren mee omgegaan is, hoe andere mensen uit Annettes omgeving ermee omgingen en hoe ze op zoek ging naar de oorzaak van het ongeval. Ze bezocht de betrokkenen en slaagde er zelfs in te spreken met de ‘dader’, de student die met zijn motor achter op die van Annette reed en zo haar dood veroorzaakte. Het relaas van dit gesprek vormt als het ware het sluitstuk van het boek, het zou opheldering moeten bieden voor alle onbeantwoorde vragen die al jaren door Judiths hoofd spoken.
Ondanks het feit dat dit non-fictie i…Lees verder
Nieuw verhaal van Koelemeijer [1967], bekend van ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ en ‘Anna Boom’. Ook dit werk is gebaseerd op gebeurtenissen uit haar eigen leven. Als 18-jarig meisje ging ze na haar eindexamen in 1985 met vijf vriendinnen op vakantie naar Griekenland. Op de laatste avond, Maria Hemelvaart (15 augustus), gebeurt er een dodelijk ongeluk met Annette. Met zijn vijven komen ze terug; ze zijn voorgoed hun jeugd en onschuld verloren. Vijfentwintig jaar later onderzoekt de auteur wat de dood van Annette met haarzelf, de vriendinnen, de ouders van Annette en andere betrokkenen heeft gedaan. Ze keert terug naar Paros en reconstrueert de laatste dagen van Annette aan de hand van herinneringen, dagboekaantekeningen, rechtbankverslagen en gesprekken. Op zoek naar tekens en vooruitwijzingen wil ze het ongeluk verklaren. De gebeurtenissen uit het verleden en de zoektocht en reconstructie vijfentwintig jaar later zijn knap met elkaar verweven. Mooi en aangrijpend verhaal, geschreven i…Lees verder