Boek Nederlands

Vormen van gekte

Judith Herzberg (auteur)

Vormen van gekte

Judith Herzberg (auteur)
Dichtbundel van een sinds lang erkende Nederlandse dichteres (1934) vol verwondering over het leven.
Titel
Vormen van gekte
Auteur
Judith Herzberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Harmonie, 2019
47 p.
ISBN
9789463360593 (paperback)

Besprekingen

Judith Herzberg (1934) heeft een groot aantal dichtbundels op haar naam staan. Van haar poëzie is gezegd dat vooral in het bundeltje 'Beemdgras' (1968) angst, onzekerheid en het vertekende en bijblijvende van de herinnering vaak authentiek, eenvoudig en ontroerend gestalte krijgen. In dit nieuwe bundeltje valt, naast een fijnzinnige waarneming, vooral verwondering over het leven op, waarop soms in weemoed wordt teruggeblikt. In 'De oude man en zijn handen': 'Moeizaam sleept hij zich de gang door / van zijn lange nacht, / wakker, luistert hij en wacht (...) Kinderhanden jongenshanden / mannenhanden / in één late blik gevangen / zien elkaar bij avond aan'. Andere gedichten roepen de oorlog in herinnering. In 'Canadezen, 1945': 'Plataan jij stond al / voor het raam toen ik / nog niet wist hoe je heette. / Trots was ik pas / toen ik je blad zag / op die epauletten / en iemand me daarbij vertelde / dat dat de vlag was / van de helden'. Een mooi bundeltje.

Grote thema's, geen ferme uitspraken

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

'Wat is er aan de hand en kunnen we daar een sticker op plakken?" Ze zei het echt, de hulpverlener. Een sticker. De 21-jarige Jason had er liefst dertien opgeplakt gekregen, 'dertien diagnoses gek', waardoor niemand hem meer kon helpen. Na het zien van de aangrijpende eerste uitzending van het programma 'Tygo in de psychiatrie' , overviel me een ontstellend gevoel van machteloosheid. Waarom al die labels? Wat kun je zeker weten?

Kort daarna las ik 'Vormen van gekte', nieuwe poëzie van Judith Herzberg. Open regels, geen oordeel. Is niet veel van wat we dagelijks zonder nadenken doen goed beschouwd best vreemd? "praten tegen poezen / is een vorm van gekte / tegen leguanen ook // trouwen / is een vorm van gekte / wantrouw ook".

Herzberg is een dichter van de twijfel en daarmee van de behoedzame formulering. Ja, het gaat in haar werk over grote onderwerpen. Leven en samenleven, liefde, dood, oorlog. Maar ferme uitspraken daarover vind je niet, wel tal van zinnetjes d…Lees verder