Boek
Nederlands

Krachtenspel : een koningsdrama

Jonathan Levi (auteur), Inger Limburg (vertaler), Lucie van Rooijen (vertaler)
Als een man en vrouw elkaar ontmoeten in Cambridge in 1978, geliefden worden en elkaar uit het oog verliezen, moeten ze door tijd en verschillende plaatsen reizen om elkaar weer te vinden.
Titel
Krachtenspel : een koningsdrama
Auteur
Jonathan Levi
Vertaler
Inger Limburg Lucie van Rooijen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Septimania
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam Uitgevers, © 2017
351 p.
ISBN
9789046821596 (paperback)

Besprekingen

Krachtenspel

Eerste zinnen. Eén tuin. Eén boom. Twee ruggen tegen de stam, twee zitvlakken op het gras, twee monden die een pijp delen na de maaltijd.

1666. In Londen waart de pest door de straten, de Grote Brand zal de helft van de stad in de as leggen en Engeland is in een bittere oorlog verwikkeld met Nederland. Geen topjaar, behalve dan voor Isaac Newton die – althans volgens de populaire overlevering – na een siësta onder een appelboom de wet van de zwaartekracht ontdekt. Kloek driehonderd jaar later krijgt orgelstemmer annex Newton-kenner Malory een notitieboekje in handen waar de naam Isaac verdacht veel in voorkomt. Bevat het nog meer wiskundige ontdekkingen? En bestaat er een land dat Septimania heet?

De Amerikaan Jonathan Levi schrijft naast romans ook opera’s en dat is eraan te merken. Een hooggestemd liefdesverhaal, een barokke setting en een overdaad aan plots opduikende personages die net toevallig die ene gewenste sleutel in hun zak hebben zodat Levi zijn Dan Brown-kloon aan de praat kan houden. Pijnlijk hoe hij een interessant uitgangspunt verknoeit met een hol…Lees verder

Originele magisch-realistische roman die zich in verschillende tijden en op diverse plaatsen afspeelt. Malory, een wat sullige student natuurkunde in Cambridge, is gefascineerd door Isaac Newton, de ontdekker van de zwaartekracht. Op een lentedag in 1978 ontmoet hij Louiza, een beeldschone wiskundige die Malory verleidt en zwanger raakt. Louiza wordt ontvoerd en Malory ziet haar (en hun dochter) veertig jaar niet terug. Na de dood van zijn grootmoeder blijkt Malory erfgenaam te zijn van Septimanië, een koninkrijk dat Karel de Grote eens schonk aan het Joodse volk. Malory’s nieuwe status brengt hem naar Rome waar hij wordt ingewijd in zijn geheimzinnige afkomst en een speciale opdracht ontvangt. Om Louiza te vinden reist hij naar New York juist als daar de aanslag van 9/11 plaatsvindt. Wat hebben Newton en het paradijs, wiskunde en de liefde met elkaar te maken? Lezers die genieten van een fantasierijke plot, bizarre connecties en speculatieve theorieën kunnen zich in deze magische thr…Lees verder