Een zorgeloze paisano (Mexicaanse Indiaan) in Californie͏̈ geeft zijn dakloze vrienden een dak boven hun hoofd als hij twee huizen van zijn grootvader erft.
Titel
Tortilla Flat
Auteur
John Steinbeck
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tortilla flat
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, copyright 2021 | Andere uitgaven
211 p.
ISBN
9789028213067 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Vierliterflessen wijn

Het lustige landlopersverhaal waar Nobelprijswinnaar John Steinbeck in 1935 mee doorbrak, werd opnieuw vertaald en blijkt verrassend kwiek voor zijn 86 jaren.

Toen John Steinbeck in 1962 de Nobelprijs kreeg, was de toen zestigjarige Amerikaanse auteur een compromiskeuze in wat een jaar met matige kandidaten werd genoemd. Daar is wellicht iets van aan, maar toen het Nobelcomité de schrijver van Of mice and men (1937), The grapes of wrath (1939) en East of Eden (1952) prees voor zijn combinatie van 'sympathieke humor en scherp sociaal inzicht' stipten de Zweedse literatoren toch heel accuraat 's mans sterkste kwaliteiten aan. Nergens komen die even mooi samen als in de kleine romans waarin hij de liederlijke levenslust van de laagste klassen van de Californische samenleving bezingt.

Prekerige parabels als Of mice and men, The red pony (1933) of The pearl (1947) gaan diep gebukt onder Steinbecks simplistische moralisme en de scholieren die ze jaarlijks als verplichte kost moeten verstouwen, mogen blij zijn dat de boekjes op zijn minst kort zijn. Kloekere werken als The grapes of wrath en East of Eden zijn boeiender en getuigen…Lees verder

Tortilla flat is een nederzetting van paisano's, een mengsel van Spaans, Mexicaans en Indiaans bloed, hoog boven de Californische stad Monterey. Ook Danny is zo'n paisano, dakloos en zwervend tot hij op zekere dag twee huizen van zijn grootvader erft. Onmiddellijk stelt hij zijn huizen open voor zijn vrienden, zwervers die zich in leven houden met kleine diefstallen. Deze hechte commune valt uiteen wanneer Danny ten gevolge van een ongeval sterft en het huis in vlammen opgaat. Amusant en ontroerend en hoewel in 1935 geschreven eigenlijk nog geenszins verouderd. Aan de Amerikaanse schrijver (1902-1968) werd in 1962 de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend.

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden…Lees verder op Wikipedia