De baby van een arm Mexicaans vissersgezin wordt door een schorpioen gestoken. Zijn ouders zijn te arm om een dokter te betalen tot de vader een grote parel opvist.
Titel
The pearl
Auteur
John Steinbeck
Illustrator
José Clemente Orozco
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin Classics, 2014 | Andere uitgaven
89 p. : ill.
ISBN
9780141394909 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

De baby in een arm Mexicaans vissersgezin wordt door een schorpioen gestoken. De dokter komt niet omdat de mensen te arm zijn om hem te betalen. De volgende dag vist Kino, de vader van de baby, een grote parel op. Hij fantaseert zich rijk; de pastoor en de dokter komen nu wel. Ook dieven en handlangers van opkopers komen er op af. Kino verweert zich maar slaat een van zijn vervolgers dood en moet met vrouw en kind op de vlucht. Goed gedocumenteerd, sfeervol verhaal met een onverwacht einde. Door veel uitweidingen soms wat traag voor moderne lezers. Vijf paginagrote inktschetsen van José Clemente Orozco sluiten aan bij het verhaal. Heruitgave van een klassiek Amerikaans verhaal met een introductie (18 p.) van Linda Wagner-Martin en suggesties voor verder lezen (3 p.). Zilverkleurige paperback met een zwart-witfoto van een oester met parel; goede letter en marges.

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden…Lees verder op Wikipedia