Een arme pachtersfamilie in Oklahoma wordt evenals vele lotgenoten in de jaren dertig werkloos en hoopt het geluk te vinden op de plantages in Californie͏̈.
Titel
The grapes of wrath
Auteur
John Steinbeck
Inleider
Robert DeMott
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 2000
XLVII, 476 p.
ISBN
0-14-118506-6 9780141185064 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Een arme pachtersfamilie in Oklahoma wordt evenals vele lotgenoten in de jaren dertig werkloos. In de hoop in Californië, het land van zon en wijn, werk en geluk te vinden, trekken zij met een oude vrachtauto weg. De bittere werkelijkheid is geheel anders; een confrontatie met duizenden werklozen die onder dezelfde valse voorspiegelingen daarheen zijn gelokt en die voor steeds lagere lonen zullen gaan werken om niet van de honger om te komen. Een uiterst bezielde, zeer sociaal bewogen roman over deze zwarte bladzijde uit Amerika's sociale geschiedenis met prachtige persoons- en situatiebeschrijvingen. Opnieuw uitgegeven klassiek Amerikaans verhaal voorzien van een introductie (30 p.) door Robert DeMott en een bibliografie (7 p.). Zilverkleurige paperback met een kleurenfoto van een desolaat Amerikaanse landschap; kleine letter en goede marges.

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden…Lees verder op Wikipedia