In plaats van voorspoed overvalt het noodlot een gelukkig Mexicaans vissersgezin als de man op zekere dag 'de grote parel' vindt.
Titel
De parel
Auteur
John Steinbeck
Illustrator
Charlotte Schrameijer
Vertaler
E.D. Veltman-Boissevain
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The pearl
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2019 | Andere uitgaven
108 p. : ill.
ISBN
9789025310905 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Een arme Mexicaanse visser vindt toevallig een grote, kostbare parel, die vanaf dat moment zijn leven beheerst. Hij hoopt voorgoed uit de financie͏̈le zorgen te zijn, maar de taxateurs bedriegen hem en hij besluit zijn nieuwe bezit te houden. Steeds meer mensen blijken het op zijn kostbare vondst gemunt te hebben en jagen hem en zijn gezin op. Als de parel uiteindelijk zijn zoontje het leven kost, ontdoet hij zich van het onheilsobject. De Amerikaanse schrijver John Steinbeck (1902-1968) ontving in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur. In zijn werk spelen sociale bewogenheid, eenvoudige mensen en een mystieke opvatting een grote rol. Hoewel deze novelle uit 1947 de karakteristieke elementen bevat en goed verteld wordt, mist ze de kracht van bv. 'De druiven der gramschap'. Het verhaal is enigszins nai͏̈ef en blijft iets te veel aan de oppervlakte. Het kan echter een goede kennismaking zijn met het werk van Steinbeck. De vertaling (uit 1949) is redelijk. Aan deze uitgave is een zestal zwa…Lees verder

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden…Lees verder op Wikipedia