Boek
Nederlands

Aan een onbekende god

Een pionier uit Vermont begint in Californie͏̈ een boerenbedrijf en raakt geobsedeerd door de regen die het land zijn vruchtbaarheid geeft.
Titel
Aan een onbekende god
Auteur
John Steinbeck
Vertaler
E.D. Veltman-Boissevain
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
To a God unknown
Uitgever
Amersfoort: Uitgeverij Bint, 2017
280 p.
ISBN
9789492612021 (paperback)

Besprekingen

De hartenklop van het land

Roman. Nobelprijswinnaar John Steinbeck was een heimatschrijver. En wat voor een. Dat bewijst zijn vergeten roman Aan een onbekende god.

John Steinbeck (1902-1968) is zo'n schrijver die iedereen wel kent maar op wiens boeken een respectabele hoeveelheid stof is neergedaald - een beetje zoals bij ons Stijn Streuvels een naam is maar je ziet hem zelden in de etalage van een boekhandel. Je kan natuurlijk niet om Steinbeck heen, zeker niet als Amerikaan. Sterren als James Dean en Henry Fonda schitterden in Steinbeck-verfilmingen. Tieners lezen hem nog altijd op school, en zonder Steinbecks De druiven der gramschap zouden die nog minder weten over de trek van arme boeren naar Californië tijdens de Dust Bowl-jaren dan ze nu doen. Steinbeck hoort bij het Amerikaanse landschap, als Coca-Cola en Route 66, maar het landschap maakte hem ook tot schrijver.

Honderd mijl ten zuiden van San Francisco, van Monterey over de Salinasvallei tot Big Sur, ligt wat in toeristische gidsen wordt aangeduid als Steinbeck Country. Het is - of was ooit - een paradijs op aarde: vruchtbaar lan…Lees verder

Voor de romans ‘De druiven der gramschap’ en ‘Ten oosten van Eden’ kreeg John Steinbeck (1902-1968) de Nobelprijs (1962). Zijn vroege roman ‘Aan een onbekende God’ (1933) is even krachtig, een mythisch verhaal over de mens die strijdt met de elementen. Joseph Wayne trekt vanuit Vermont naar Californië om te gaan boeren. In een afgelegen vallei settelt hij zich bij een enorme eik. Na hun vaders dood komen Josephs broers met hun gezin naar de vallei om Joseph te helpen en te delen in de opbrengst van het land. Anders dan de christelijke boodschap die zijn broer Burton predikt, raakt Joseph gefascineerd door gevoelens die de natuur oproept. De eik waarin hij de geest van zijn vader aanroept, krijgt een magische betekenis. En de bemoste rots bij een bron oefent een goddelijke macht uit op hem en zijn vrouw Elisabeth. Voor Joseph draait alles om regen en vruchtbaarheid. Maar dan wordt hij getroffen door allerlei tegenslag en besluit hij een groot offer te brengen om het land te redden. Ame…Lees verder

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden…Lees verder op Wikipedia