Wanneer ergens in de toekomst 'De Verandering' heeft plaatsgevonden, wordt er langs de kust van Groot-Brittannië een 5 meter hoge en 10.000 kilometer lange muur gebouwd om 'De Anderen' vanaf zee buiten te houden.
Titel
De muur
Auteur
John Lanchester
Vertaler
Janet Limonard Frank van der Knoop
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The wall
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
301 p.
ISBN
9789044640472 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Verhalen­­­­­­­honger

Roman. In De muur schetst John Lanchester een donker, maar niet geheel ondenkbaar toekomstbeeld.

John Lanchester verwijst in De muur naar de opwarming van de aarde met vier graden als 'de ­Omwenteling'. Terloops en geleidelijk krijgen we zicht op hoe het leven er nadien uitziet. Rivierlandschappen zijn verdwenen. Wie stranden wil zien, moet naar oude films kijken. De ouders van Kavanagh, bange schepsels die de rit uitzitten in een buitenwijk, hebben een was- en een schoonmaakbot. Komt een Andere voorbij de muur, dan kan hij kiezen tussen euthanasie, slavernij of een terugkeer naar zee.

Lanchester zet zijn personages in grove trekken neer. Dat past bij een roman waarin de omstandigheden zodanig zijn dat er geen tijd is voor introspectie of excentrieke hobby's. Toch hoopt een van de verdedigers om na zijn dienstplicht literatuur te kunnen studeren. De mens blijft hongeren naar verhalen, zelfs tot het bittere eind.

Kavanagh is onze gids. Hij is geen idealist en dat maakt hem tot een uiterst verfrissende verteller. Halverwege de roman krijgen de verdedigers een t…Lees verder

Dit verhaal speelt zich af in Groot-Brittannië, wanneer ergens in de toekomst ‘De Verandering’ heeft plaatsgevonden. Langs de kust is er nu een muur van 5 meter hoog en 10.000 kilometer lang gebouwd om ‘De Anderen’ vanaf de zee buiten te houden. Zoals alle volwassenen moet de ik-figuur gedurende een diensttijd van twee jaar wachtlopen op die muur, maar een confrontatie met die Anderen gooit zijn hele leven overhoop. De metaforen met de huidige moderne tijd liggen voor de hand (klimaatverandering, stijging van de zeespiegel, onbewoonbare derdewereldlanden, economische vluchtelingen), en de Muur zelf doet natuurlijk denken aan Trumps plannen voor de Amerikaans-Mexicaanse grens. Ook los daarvan leest dit boek als een spannende en beklemmende toekomstroman; de ontwikkelingen vanaf halverwege het verhaal geven het een extra dimensie, en door de ogen van de verteller wordt de lezer gedwongen om hem te volgen op zijn aangrijpende reis. Zeer goed geschreven.