Boek Nederlands

Het zeewezen

John Ajvide Lindqvist (auteur), Edith Sybesma (vertaler)

Het zeewezen

John Ajvide Lindqvist (auteur), Edith Sybesma (vertaler)
Als op een winters eiland een meisje spoorloos verdwijnt, blijken er vreemde krachten aanwezig te zijn, die alles met de zee te maken hebben.
Onderwerp
Zee Eilanden
Extra onderwerp
GRI zeeverhaal Griezelverhalen
Titel
Het zeewezen
Auteur
John Ajvide Lindqvist
Vertaler
Edith Sybesma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Människohamn
Uitgever
Utrecht: Signatuur, 2009
413 p.
ISBN
9789056723149 (hardback)

Besprekingen

Het zeewezen van John Ajvide Lindqvist is een mysterieus sprookje, verpakt als een roman over de zee. Het speelt zich af op een Zweeds eilandje, Domarö. Anders vormt met Cecilia en de kleine Maja een gelukkig gezinnetje, tot Maja plots tijdens een uitstapje naar het vuurtoreneilandje Gåvasten verdwijnt. Waar ze is gebleven is onverklaarbaar: de zee is bevroren, alles is wit, en haar rode skipak is van ver te zien. Na de verdwijning gaan Anders en Cecilia uit elkaar, Anders verhuist en raakt aan de drank.
Enkele jaren later keert hij terug en begint er een reeks bijzonder eigenaardige gebeurtenissen. Het blijkt dat verdwijningen niet zo ongewoon zijn op het eiland. De eilanders hebben een duister verbond met de zee. Zolang de zee krijgt wat ze wil gaat het goed, maar de eilandbewoners zijn gevangenen op Domarö: gaan ze weg, dan haalt de zee hen in. Anders graaft in het verleden en komt in een toestand terecht waarin hij de werkelijkheid niet meer kan onderscheiden van zijn dr…Lees verder
Op een winterse dag op het (denkbeeldige) eiland Domarö verdwijnt het dochtertje van Anders spoorloos. Een paar jaar later keert Anders terug op het eiland. Er blijken vreemde krachten aanwezig te zijn, die alles met de zee te maken hebben. Anders, inmiddels gescheiden, alcoholist en depressief, voelt de aanwezigheid van zijn dochtertje nog steeds. Steeds meer dringen de geheimen van het eiland zich aan hem op, soms op gewelddadige wijze. Het boek heeft een magische, geheimzinnige sfeer, gecombineerd met de koude winderige sfeer van het eiland. Aan de andere kant is er de alledaagsheid van het leven en de verhalen van de bewoners. Hoewel in een heel andere setting, heeft de sfeer wel wat weg van de boeken van Zafon. Het boek is tamelijk wijdlopig, maar goed geschreven. Het derde boek van de Zweedse schrijver (1968), die na een studie literatuurwetenschap illusionist en stand-up comedian was. Zijn eerdere boeken zijn verfilmd. Gebonden, kleine druk, leeslint.