Boek
Nederlands
Malencia (17, ik-figuur) komt erachter dat er een opstand tegen de huidige leiders wordt voorbereid. Ze schaart zich aan de kant van de opstandelingen. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
De studie
Auteur
Joelle Charbonneau
Vertaler
Carolien Metaal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Independent study
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2014
342 p.
ISBN
9789045204154 (hardback)

Besprekingen

In de slipstream van ‘De hongerspelen’ schrijft Joelle Charbonneau in haar trilogie ‘De test’ het verhaal van de jonge Malencia Vale. Na een alles verwoestende oorlog wordt de wereld opnieuw opgebouwd. Vuile bommen hebben de vruchtbare bodem ziek gemaakt. In kolonies zoekt men naar manieren om te overleven en de aarde weer leefbaar te maken. Elk jaar worden de intelligentste jongeren uitverkozen om een toelatingsproef te ondergaan. Wie slaagt, mag naar de universiteit in de hoofdstad om daar gevormd te worden tot de elite van de samenleving.
Malencia, Cia voor de vrienden, slaagde in het eerste deel van de reeks voor deze test. Maar tegelijkertijd verloor ze haar onschuld. De test bleek namelijk een wreedaardige proef te zijn, waarbij het leven van medestudenten onbelangrijk bleek. Bij de meeste jongeren is de herinnering aan deze test uit hun geheugen gewist, maar niet bij Cia. Ze heeft zich dan ook voorgenomen om uit te zoeken wat er allemaal aan de hand is. In het tweede deel va…Lees verder
In ‘De test’* kon de lezer kennismaken met de 17-jarige Malencia, die door het maken van een test uitverkoren werd om naar de hoofdstad van de Verenigde Gemenebest te reizen. Daar volgt een studie voor toekomstige leiders van het land. Na het maken van de test worden van de studenten de herinneringen aan die test gewist. Dat is bij Malencia niet volledig gelukt. Daardoor is zij op haar hoede als ze de ontgroeningsfase ingaat. Bovendien komt ze te weten dat er een opstand tegen de huidige leiders wordt voorbereid. Ze schaart zich aan de kant van de opstandelingen, omdat ze merkt dat de leiders dezelfde fouten maken als in het verleden en hun morele plicht om alle schade te herstellen verzaken. Ook dit tweede deel is een met vaart geschreven, spannend verhaal, dat boeit door de morele dilemma’s waarmee Malencia wordt geconfronteerd. Informatie is te vinden op karakteruitgevers.nl/detesttrilogie. Vanaf ca. 15 jaar.