Besprekingen

Roger Broren is de succesvolste headhunter van Noorwegen ? al zijn aanbevolen sollicitanten worden daadwerkelijk aangenomen ? en daarom noemt hij zich graag 'De koning op de berg'. Het complex over zijn kleine gestalte compenseert hij door de beste te willen zijn in zijn vak. Het resultaat is een tegenstrijdige mix van arrogantie, zelfironie, professionaliteit en analytisch denken zonder gevoelsmatig engagement. Broren is getrouwd met de mooie Diana, zijn enige zwakke plek. Om haar te behagen, steekt hij zich diep in de schulden met de aankoop van een huis uit de jaren dertig en een verlieslatende kunstgalerij. Zijn schuldenput dempt hij door een lucratieve, zij het niet zo koosjere nevenactiviteit: kunstroof. Op een vernissage komt hij in contact met Clas Greve, de bezitter van een authentieke Pieter Paul Rubens. Wanneer Greve solliciteert voor een bestuursfunctie, ruikt Broren zijn kans. Tijdens het sollicitatiegesprek hanteert Broren de zevenstappenverhoortechniek van FBI'ers Inbau…Lees verder
Roger Brown is headhunter, de beste van Noorwegen. Hij en zijn vrouw Diana, galeriehouder, wonen in een prachtig huis, leiden een luxe leventje en geven veel te veel geld uit. Bij een expositie maakt Roger kennis met Clas Greve, een uitermate geschikte kandidaat voor een van zijn opdrachtgevers, en in het bezit van een beroemd, lang geleden verdwenen schilderij van Rubens, 'De jacht op het Calydonische everzwijn'. Dat schilderij zou een oplossing kunnen zijn voor Rogers financiële problemen en hij begint direct plannen te maken om het te stelen en te verwisselen voor een kopie. Maar in het huis van Greve wacht hem een onaangename verrassing en al gauw krijgt Roger met ‘echte’ misdadigers te maken en met moord. Geen inspecteur Harry Hole (Nesbø’s vaste hoofdpersoon) dus dit keer, maar een stand alone misdaadroman met een sympathieke kunstdief in de hoofdrol. Spannend, onderhoudend en zoals de auteur zelf ook zegt, lichter en met meer humor dan de Harry Hole-serie. Wordt verfilmd. Jo N…Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia