Boek
Nederlands

Bloed op sneeuw

Jo Nesbø (auteur), Annelies de Vroom (vertaler)
Titel
Bloed op sneeuw
Auteur
Jo Nesbø
Vertaler
Annelies de Vroom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Blod på snø
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2015
184 p.
ISBN
9789023493884 (paperback)

Besprekingen

Huurmoordenaar Olav Johansen vertelt hoe hij eind 1977 van zijn baas, een drugsbaron, opdracht krijgt diens overspelige vrouw Corina te ‘expediëren’. Terwijl hij zijn kans afwacht, wordt hij verliefd op haar en vermoordt haar vermeende minnaar. Zo begint een hier en daar kolderieke thriller vol poëtische bespiegelingen over o.a. literatuur. De lezer krijgt door de ik-vorm een kijkje in het hoofd van deze woordblinde crimineel met softe trekjes (hij redt verschillende mensen onder wie de doofstomme Maria: hij speelt (?) dat hij verliefd op haar is), die aanvankelijk niet al te snugger lijkt. En zo zijn er meer personages die niet zijn wie zij lijken te zijn, niet in de laatste plaats Corina en haar minnaar. Hier en daar stoort te veel uitleg, maar interessant zijn de inkijkjes in zijn jeugd met een alcoholische moeder en een vader die zijn eerste slachtoffer was. De gelauwerde Noorse auteur (1960) werd zeer bekend met zijn reeks dikke boeken rond detective Harry Hole, die makkelijker l…Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia