Boek
Nederlands

Het kerstvarken

J.K. Rowling (auteur), Jim Field (illustrator), Wiebe Buddingh' (vertaler)
Jack is ontroostbaar als hij zijn allerliefste speelgoedknuffel Ut Varken verliest. Van zijn stieffamilie krijgt hij Kerstvarken, een irritante knuffel waar Jack niks van wil weten. Maar dan neemt Kerstvarken hem mee naar het magische Land van Verlies. Zul Jack daar UV kunnen terugvinden? Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Knuffels
Titel
Het kerstvarken
Auteur
J.K. Rowling
Illustrator
Jim Field
Vertaler
Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The christmas pig
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2021
316 p. : ill.
ISBN
9789463361361 (hardback)

Besprekingen

Jack verliest zijn liefste knuffel Ut Varken (UV). Zijn stiefzus en stiefvader geven hem Kerstvarken, een irritante vervangende knuffel, waar Jack niets van moet weten. Kerstvarken neemt hem mee naar het Land van Verlies om UV te gaan zoeken. Hier komt op kerstavond verloren speelgoed tot leven. Sommig speelgoed is bereid te helpen. Maar er zijn ook verloren voorwerpen waarvoor ze moeten oppassen. En ze krijgen te maken met andere dingen die mensen kwijt zijn geraakt, zoals Geluk, Ambitie, Hoop en Macht. Na een spannende zoektocht vindt Jack zijn UV. Maar dan is zijn intussen dierbare Kerstvarken weg. Het verhaal begint met het uiteenvallen van een gezin (papa verdwijnt zomaar na een ruzie) en het ontstaan van een nieuw samengesteld gezin. Nogal heftig voor lezertjes uit een compleet gezin. Wat volgt is een prettig leesbaar fantasierijk magisch verhaal met invoelbare emoties, waarin elk voorwerp zijn eigen voorgeschiedenis heeft. Niet origineel, maar wel knap geschreven. Opvallend dik…Lees verder

Het Kerstvarken

J.K. Rowling: als je de naam van de auteur alleen al op een kaft ziet staan, neem je het boek vast. Zo ook deze Harry Potter-fan. Geen avonturen uit Zweinstein deze keer, maar een 'kerstverhaal'. Al lijkt me de link naar Kerst niet zo’n sterke zet. Het boek is zeker ook in andere periodes te lezen en de verwijzingen naar Kerst hadden zelfs aangepast kunnen worden.Op Kerstavond raakt Jack door een lelijke daad van zijn stiefzus zijn lievelingsknuffel UV (een varken), kwijt. Het Kerstvarken dat hij als goedmaker krijgt, kan niet tippen aan het originele exemplaar en dat laat Jack duidelijk merken. Terwijl hij ’s nachts doodongelukkig in zijn bed ligt, komen een aantal speelgoedjes, waaronder Kerstvarken (KV) tot leven. Ze nodigen Jack uit om UV te gaan zoeken in het Land van Verlies. Daar komt alles terecht wat kwijtgeraakt is. Het wordt een heuse trip die uitgebreid (en daardoor geregeld langdradig) beschreven wordt. Een kleine 250 van de 312 bladzijden o…Lees verder

Over J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia