Harry Potter and the half-blood prince

J.K. Rowling (auteur)
+1
Harry Potter and the half-blood prince
×
Harry Potter and the half-blood prince Harry Potter and the half-blood prince

Harry Potter and the half-blood prince

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Tijdens Harry's zesde jaar op Zweinsteins school voor tovenarij krijgt hij privéles van Perkamentus en begint hij steeds meer te beseffen hoe dreigend de macht van Voldemort/Tom Vilijn is.
Titel
Harry Potter and the half-blood prince
Auteur
J.K. Rowling
Taal
Engels
Uitgever
London: Bloomsbury, 2014 | Andere uitgaven
541 p.
ISBN
9781408855942 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Hype of klassieker?

Op 16 juli wordt wereldwijd het zesde - en voorlaatste - deel uit de Harry Potter-reeks gelanceerd. Boekhandels, ook in België, gaan 's nachts open om Harry Potter and the Half-Blood Prince in de Engelstalige uitgave zo snel mogelijk aan de fans te kunnen aanbieden. De Nederlandse versie komt uit op 19 november. Dan zullen de taferelen zich nog een keer herhalen. Schrijfster J.K. Rowling geldt inmiddels als 'rijker dan de Britse koningin'. Maar wat is Harry Potter: hype of klassieker?

Voorlaatste Harry Potter wordt wereldwijd gelanceerd op 16 juli

De gelauwerde Britse schrijfster A.S. Byatt - in 1990 won ze de Booker Prize voor de roman Possession - gooide twee jaar geleden, kort na het verschijnen van Harry Potter en de Orde van de Feniks, de knuppel in het hoenderhok. Ze kon zich nog indenken waarom kinderen van de Harry Potter-boeken houden, al moest ze daarvoor wel Freud van stal halen. De psychoanalyticus had de 'familie-fantasie' beschreven. Een jong kind, ontevreden met zijn doorsnee ouders en huis, bedenkt dat hij eigenlijk van adellijke komaf is en voorbestemd om een held te worden. Het komt mooi overeen met de geschiedenis van Harry Potter.

Als baby komen zijn beide tovenaarsouders om het leven door toedoen van de wrede Lord Voldemort. Harry wordt te vondeling gelegd bij zijn onuitstaanbare oom en tante. Echte Dreuzels, gewone mensen zonder magische krachten. Maar als zijn elfde verjaardag nadert, krijgt hij een brief om zich te melden aan…Lees verder

Wellicht al meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht van 'duister' zesde deel

Harry Potter doet het licht uit

In het internettijdperk is een boek haast besproken voor het van de drukpers rolt. Na een zeer strikt embargo (altijd goed voor een flinke mediahype) lag de Engelstalige editie van Harry Potter and the Half-Blood Prince vrijdag om middernacht, Britse tijd, in de winkels. Overal ter wereld sloegen de fans aan het lezen en becommentariëren. De meningen zijn nu al verdeeld, maar dat de nieuwe Potter een heel stevige dark side heeft, daarover bestaat geen twijfel. Zelfs de recente bomaanslagen in Londen blijken niet zo ver van Rowlings magische wereld.

Londen / New York

Reuters / The Independent

Luttele uren na de release van The Half-Blood Prince werd het internet al overspoeld met alle mogelijke vergelijkingen: Harry werd op één lijn gezet met Luke Skywalker uit Star Wars, met koning Henry V en koning Arthur. Samenvattingen duiken op met een haast onwelvoeglijke snelheid. De auteurs van die synopsissen hebben zich immers eerst d…Lees verder

Het lang verwachte deel zes in de beroemde Harry Potter-serie. De inhoud ervan is nog niet bekend gemaakt, maar wel bekend is dat het eerste hoofdstuk bestaat uit herschreven delen uit deel een die de auteur destijds heeft geschrapt. Het deel speelt zich af in Harry's zesde jaar aan Hogwarts School of Witchcraft and Wizardy: hij en zijn klasgenoten zijn dan 16 jaar. De halfbloed prins schijnt niet Harry Potter zelf of Voldemort te zijn (maar wie dan wel?). Deze zeer dikke pil zal op 16 juli 2005 tegelijkertijd uitkomen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Australië en in het Engels in een groot aantal andere landen, waaronder Nederland. Tegelijkertijd verschijnt het boek net als de vorige delen in een editie voor de jeugd* en een voor volwassenen. Hierna verschijnt een afsluitend deel 7. Saillant detail is dat het Vaticaan bekend heeft gemaakt de boeken over de tovenaarsleerling niet in te delen bij de anti-christelijke ideologie, omdat ze kinderen juist het verschil tuss…Lees verder

Over J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia