Fabeldieren en waar ze te vinden

J.K. Rowling (auteur), Wiebe Buddingh' (vertaler)
+1
Fabeldieren en waar ze te vinden
×
Fabeldieren en waar ze te vinden Fabeldieren en waar ze te vinden

Fabeldieren en waar ze te vinden

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Beschrijvingen van fantastische dieren die gezien kunnen worden door (aankomende) tovenaars zoals Harry Potter.
Onderwerp
Fabeldieren, Magie
Titel
Fabeldieren en waar ze te vinden / Newt Scamander, alias J.K. Rowling
Auteur
J.K. Rowling
Vertaler
Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fantastic beasts and where to find them
Editie
2de herz. dr.
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2010
127 p.
ISBN
9789061699187 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het voorwoord van deze editie is van Albus Perkamentus, bekend docent van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Voor het eerst in de geschiedenis van Obscurus Boeken is een titel ook voor Dreuzels beschikbaar via Dreuzelboekhandels en niet alleen bij Klieder & Vlek (voor niet-ingewijden: de boekhandel voor de Zweinsteinbewoners).

Net als in Zwerkbal door de eeuwen heen(2000) loopt de lezer die niet koopt een groot risico de Jatvloek over zich uitgesproken te krijgen, want ook de opbrengst van dit boekje gaat naar Comic Relief. Fabeldieren en waar ze te vinden is net zo quasi-wetenschappelijk van opzet als het naslagwerkje over Zwerkbal, inclusief noten, literatuurvermelding en jaartallen. In de Inleiding staat o.a. een verhandeling over het verschil tussen dieren, weerwolven, centauren en trollen. Ook voor ons, Dreuzels, interessant. Door het hoofdstukje 'Fabeldieren die in het verborgene leven' begrijp je nu dat de beruchte Yeti in Tibet en het mon…Lees verder
Dit boekje, waarvan de bekende tovenaarsleerling Harry Potter uit de boeken van J.K. Rowling, zelf een exemplaar bezit, opent met een inleiding over de vraag wat een 'fantastisch dier' is. Het kan wel door (aankomende) tovenaars, maar heel moeilijk door gewone mensen gezien worden. Na een korte geschiedenis over de bekendheid van gewone mensen met fantastische dieren volgt het leeuwendeel: korte, alfabetisch naar dierennaam gerangschikte beschrijvingen van ca. 85 fantastische dieren, met de bedoeling deze ook voor gewone mensen zichtbaarder te maken. Het boekje werd door J.K. Rowling onder pseudoniem geschreven voor een goed doel. De tekst is aardig, met hier en daar een kwinkslag en bespreekt met enige humor ook dieren die voorkomen in de Harry Potter-boeken. Herziene uitgave, gebonden en met ruimere bladspiegel. Voor fanatieke Potter-fans vanaf ca. 13 jaar.

Over J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia