The crimes of Grindelwald : het complete filmscenario

J.K. Rowling (auteur), MinaLima (illustrator), Wiebe Buddingh' (vertaler)
+1
The crimes of Grindelwald : het complete filmscenario
×
The crimes of Grindelwald : het complete filmscenario The crimes of Grindelwald : het complete filmscenario

The crimes of Grindelwald : het complete filmscenario

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De duistere magi͏̈er Grindelwald is ontsnapt. Overal ter wereld probeert hij volgelingen te rekruteren. Maar zijn zij wel op de hoogte van zijn echte plannen: puurbloed tovenaars laten heersen over niet-magische wezens? Filmscript.
Onderwerp
Fabeldieren, Magie
Extra onderwerp
toveren, Verfilmd, fantasy
Titel
The crimes of Grindelwald : het complete filmscenario
Auteur
J.K. Rowling
Illustrator
MinaLima
Vertaler
Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The crimes of Grindelwald : the original screenplay
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2019
301 p. : ill.
ISBN
9789463360630 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Voor Rowlingverzamelaars

Newt Scamander, de aandoenlijke dierendeskundige en auteur van het studieboek Fabeldieren en waar ze te vinden, heeft op Harry Potter één streepje voor: hij is niet onvoorwaardelijk goed. Hij is het liefst met monsters bezig en staat bij voorkeur aan de zijlijn. Maar kan dat nog wel als de duistere tovenaar Gellert Grindelwald op spectaculaire wijze ontsnapt uit zijn gevangenis in New York en terugkeert naar Europa om daar de macht de grijpen?

Meegesleept door familie, een bestrijdster van zwarte magie en het vooruitzicht van nog meer mythische wezens voor in zijn magische koffer, gaat Scamander toch op avontuur. Dat niet in de laatste plaats lijkt te zijn verzonnen vanwege het prachtige art-nouveaudecor van Parijs tussen de twee wereldoorlogen. Visueel geweld dat zelfs in de korte toelichting tussen de dialogen over de lezer heen dondert. Overeind blijft de essentie van J.K. Rowlings werk: de fantasievolle mix van personages en haar vertel-efficiëntie. Van hopeloos verliefde sukkelaar via knorrige held tot charismatische booswicht; elke tovenaar is net weer anders, elke scène meteen behapbaar.

Maar waarom na de film nog afdrukken wat de schrijfster kennelijk niet bereid is in proza om te zetten? Dit hyperventilerende feuilleton vol halfbroers, babyverwisselingen en bloedwraak heeft slechts één voordeel ten opzichte van de film: als je daarin iets gemist hebt, kun je het op je eigen tempo…Lees verder

Scenario van de hand van Harry Potter-schepper J.K. Rowling voor het filmvervolg op 'Fantastic Beasts and Where to Find Them'. Uiteindelijk zal de reeks uit vijf delen bestaan. Het verhaal gaat van het verleden naar het heden en weer terug, en speelt zich dan weer in bijvoorbeeld Parijs af en dan weer in Londen. De Duistere Magiër Grindelwald weet te ontsnappen aan de MACUSA en begint meteen volgelingen te rekruteren om zijn doel te bereiken: zijn tovenaars moeten de wereld beheersen. Albus Perkamentus zet Scamander in om hem te stoppen. Daarnaast zijn er heel wat kleine verhaallijnen die het geheel wat warrig maken. Met dit scenario in de hand naar de film kijken is een mooie oefening om te leren hoe een verfilming tot stand komt. Louter als leeservaring is het wat minder geslaagd. Bevat enige kleine zwart-witillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.

Over J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia