Boek
Engels

The casual vacancy

J.K. Rowling (auteur)
Titel
The casual vacancy
Auteur
J.K. Rowling
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
London: Little, Brown, 2012
503 p.
ISBN
9781408704202 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Het lelijkste van de mens in geuren en kleuren

'Good girl gone bad', de eerste regel van Rihanna's 'Umbrella', weerklinkt op geregelde tijdstippen in J.K. Rowlings eerste volwassenen-roman. Het lijkt ook perfect te functioneren als nieuwbakken omschrijving van de Britse schrijfster.

Mals zijn de Engelstalige recensenten tot dusver niet steeds geweest voor wat allicht de meest geanticipeerde roman van 2012 was. Er is nauwelijks een adjectief dat niet de revue is gepasseerd - van banaal tot saai maar ook briljant - maar het is vooral de karakterisering van The Casual Vacancy als obsceen die blijft kleven. Toen Daniel Radcliffe - Harry Potter - in 2007 zijn mantel der onzichtbaarheid liet vallen en stark naked ging voor een toneelstuk, was er al een hoop heibel, en het hoeft niet te verbazen dat ook J.K. Rowling de volle lading krijgt nu ze woorden als seks en salami tot haar lexicon is gaan rekenen.

Nochtans is er maar weinig om rode oren van te krijgen in The Casual Vacancy: percentsgewijs ligt het aantal verwijzingen naar seks en aanverwanten ruim onder de lijn die 'gewone' volwassenenliteratuur van hetere familieleden onderscheidt. Ook het gevloek - de fameuze 'schuttingtaal' - neemt lang niet zulke buitenaardse proporties aan als het wordt aangemeten…Lees verder

Seks, drugs en veel gevloek in nieuwe J.K. Rowling

The Casual Vacancy, de eerste roman voor volwassenen van Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling, is in de Engelstalige pers gemengd onthaald. Over één ding zijn alle critici het wel eens: het boek staat mijlenver af van de avonturen van de tovenaarsleerling.

De dochter van een prostituee die verkracht wordt door de dealer van haar moeder, een jongen die ervan droomt seks te hebben op een kerkhof, baby's liggend op, met hondenstront besmeurde, tapijten en veel, heel veel f-woorden. Nee, de nieuwe J.K. Rowling is verre van magisch. Dat schrijven Engelse en Amerikaanse recensenten over The Casual Vacancy, dat gisteren in Groot-Brittannië en Amerika met de verwachte trammelant uitkwam.

De plot was al half uitgelekt. Setting is het fictieve Engelse dorpje Pagford, waar na de dood van een gemeenteraadslid een strijd losbarst om het vrijgekomen zitje in de gemeenteraad. De lokale conservatieven willen immers de sociale woonwijk aan de rand van het dorp, waar drugs en criminaliteit hoogtij vieren, overhevelen naar het naburige dorp. De opzet is duidelijk: de Britse klassenmaatschappij onderuithalen en zij die haar in stand houden, hekelen. De schrijfster zou ervoor uit haar eigen ongelukkige jeugd in een dorpje…Lees verder

Zonder toverstokje

Sinds gisteren ligt The casual vacancy in de boekhandel, de eerste volwassenenroman van J.K. Rowling. Daarin ruilt ze de tovenaarsschool in voor een Engels plattelandsdorpje waar iedereen de schijn ophoudt.

Tussen 1997 en 2007 verkocht J.K. Rowling meer dan 450 miljoen Harry Potter-boeken. Geen wonder dat het gonsde van de speculaties over The casual vacancy. Nochtans is dit geen Harry Potter voor volwassenen. Rowling doet hard haar best om zichzelf opnieuw uit te vinden. Hoezeer je je ook voorneemt om niet aan de gebrilde tovenaar te denken, toch werpt de lectuur van dit boek een interessant licht op de Potter-reeks. Zo besef je hoezeer hun succes verbonden is met de extreem gedetailleerde wereld die ze verbeelden. Rowlings tovenaarboeken zitten vol objecten: vliegende, pratende, dansende. Ook haar nieuwe roman heeft met al zijn theemutsen, gordijnen en meubels een rijk decor, al is de textuur van kleinsteeds Engeland minder verrassend en uitdagend, een van de vele knelpunten in dit boek. Rowling blijft over de oppervlakte scheren, ze gaat zelden de diepte in. Het verhaal is opgebouwd volgens een beproefd negentiende-eeuws recept dat klassiekers opleverde als Middlemarch van George E…Lees verder

Staat Rowling boven kritiek?

Ondanks, of net dankzij, heel wat geheimdoenerij is J.K. Rowlings eerste roman voor volwassenen nu al de hype van het najaar.

Zoals ze al eerder deed, ontwricht J.K. Rowling deze week het mondiale literaire gebeuren met de uitgave van haar eerste roman voor volwassenen, The casual vacancy. Tot ergernis van de media en een deel van het publiek hanteert de Engelse schrijfster daarvoor nog strengere beschermende maatregelen dan bij de publicatie van haar Potter-reeks. Interviews zijn uiterst beperkt, recensenten moeten allerlei papierwerk ondertekenen waarvan ze geen gewag mogen maken, en tot donderdagochtend 8 uur geldt een 'superembargo'.

Sommigen zien het als een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting, maar volgens het Rowling-kamp is het allemaal bedoeld om piraterij te voorkomen. Toch wijst het er ook op dat de bedenkster van Harry Potter zichzelf boven recensies verheven voelt. Rowlings uitgever Little, Brown brengt meteen twee miljoen stuks van het nieuwe boek in omloop. Verwacht wordt dat die als zoete broodjes over de toonbank zullen gaan, zonder dat lezers een bespreking afwachten.

Ol…Lees verder

J.K. Rowling wordt volwassen

Na aanhoudende geheimzinnigheid ligt J.K. Rowlings eerste roman voor volwassenen in de boekhandel. En voorwaar, 'The Casual Vacancy' is een voortreffelijk boek.

'Het eerste wat ik na Potter zal schrijven, kan absoluut afschuwelijk zijn. En toch zal iedereen het kopen', zei J.K. Rowling enkele jaren geleden in een interview. Nu het zover is, blijkt 'The Casual Vacancy' niet afschuwelijk. Integendeel, het is zowel amusant als pakkend. Het boek leest als een trein en heeft een bijzonder actueel thema. Wat kan je meer verlangen van een opvolger voor de Potter-reeks?

Aanvankelijk leek het project van 'The Casual Vacancy' vooral de invulling van een lacune in Rowlings biografie: na zeven Harry Potter-boeken - waarvan wereldwijd 450 miljoen exemplaren werden verkocht - wilde J.K. Rowling nu ook wel eens ernstig worden genomen als schrijfster. Dat is voortreffelijk gelukt. De start van het boek is misschien wat voorspelbaar en aanvankelijk denk je dat ze wat meer had mogen durven. Maar hoe verder je leest, hoe meer je begint door te hebben dat Rowling een magische truc van formaat uit haar mouw schudt. En een roman aflevert die compleet and…Lees verder

Voor lancering al één miljoen boeken verkocht

J.K. Rowling, de Britse schrijfster van de Harry Potter-boeken, maakt morgen na 5 jaar stilte haar rentree door de grote poort. Hoewel niemand al een letter van haar eerste roman voor volwassenen te lezen kreeg, hebben al een miljoen fans een exemplaar van 'The Casual Vacancy' besteld. Het bestbewaarde geheim in de literaire wereld is daardoor nu al de hype van het najaar en zal de verkoopcijfers van 'Vijftig Tinten Grijs' volgens handelaars doen verbleken. Op de Nederlandse vertaling - 'Een goede raad' - is het nog wachten tot 17 oktober.

Ondanks de hype wordt tippen aan het succes van Harry Potter moeilijk. Van de 7-delige boekenreeks over de tovenaarsleerling verkocht de Britse schrijfster wereldwijd maar liefst 450 miljoen exemplaren. De jeugdboeken zijn allemaal verfilmd, goed voor een opbrengst van om en bij de 6 miljard euro. Bovendien pakt Rowling niet uit met een even (ont)spannend concept als in de Potter-boeken. 'The Casual Vacancy' is een kritische protestroman en situeert zich in het fictieve plaatsje Pagford, Zuid-West-Engeland. Daar sterft onverwacht de geliefde Barry Fairweather, een politicus die het opneemt voor de jongeren in probleemwijk The Fields. Rond zijn opvolging barst onder de inwoners een ware kies- en klassestrijd los. Als de middenklasse zijn zetel binnenhaalt, kan die zich bevrijden van de last die de probleemwijk geeft. Tegelijkertijd leren we de prostituee Terri en haar dochter Krystal kennen, die een strijd voeren tegen de sociale hulpdiensten. 'The Casual Vacancy' rekent af met poli…Lees verder

Rowling ruilt Harry Potter voor seks, drugs en zelfverminking

'Onavontuurlijk', 'saai', maar ook 'briljant': de kritieken over de langverwachte eerste volwassenen­roman van J.K. Rowling zijn binnen en lopen fel uiteen. Het enige waar de critici het over eens zijn, is dat 'The casual vacancy' behoorlijk gruwelijk en obsceen is. 'Absoluut niet geschikt voor kinderen.'

Typisch wellicht voor een schrijfster met zoveel faam als J.K. Rowling: de meningen over haar nieuwe boek zijn verdeeld. Over één ding zijn alle recensenten het echter eens:laat uw kinderen dit boek niet lezen . Het woordgebruik is brutaal, de vloeken en verwensingen vliegen je om de oren en alle personages hebben seks en kijken naar online porno, zo lijkt het wel.

Zeker is dat Rowling van haar eerste volwassen worp na de Harry Potter-reeks gebruik heeft gemaakt om thema's als prostitutie, heroĂŻnegebruik, zelfverminking en kindermisbruik nogal grafisch neer te schrijven. We zijn duidelijk niet meer op Zweinstein.

Over de rest van de inhoud raken de critici het niet eens. 'Het boek dendert voort, maar laat je toch licht teleurgesteld achter', zegt de boekcriticus van The Guardian . Ook de New York Daily News , dat gisteren ondanks alle veiligheidsmaatregelen toch het boek te pakken kreeg, is hard: 'Mevr. Rowling, het spijt ons, maar The casual vacancy is niet a…Lees verder

Hocus pocus rond nieuwe J.K. Rowling

Morgen verschijnt wereldwijd de eerste volwassenenroman van J.K. Rowling (46). Net zoals bij haar Harry Potter-boeken gaat er ook nu weer veel geheimdoenerij aan vooraf. Twee Brusselse boekhandels moesten een contract tekenen dat hen zware boetes oplegt indien ze 'The Casual Vacancy' vóór donderdagmorgen acht uur zouden verkopen.

J.K. Rowling verkocht al 450 miljoen exemplaren van haar zeven Harry Potter-boeken. Dat maakt van haar de tweede rijkste Britse vrouw - na de Queen - met 703 miljoen euro op de bank.

Vijf jaar na de laatste Harry Potter verschijnt donderdag Rowlings eerste volwassenenboek. De uitgeverij Little, Brown waakt er streng over dat niets uitlekt. Britse en Amerikaanse recensenten mochten het boek bij de uitgever gaan lezen, maar wel pas nadat ze een strikte geheimhoudingsclausule hadden ondertekend. En de Britse krant The Guardian kon afgelopen zaterdag J.K. Rowling interviewen, op voorwaarde dat de reporters niets zouden vragen over het nieuwe boek.

De Amerikaanse uitgever kon deze zomer als allereerste het boek lezen en mocht dan een wel erg korte perstekst schrijven over het verhaal:Het speelt in een fictieve Engelse stad waar na het verdachte overlijden van een kerkelijk leider een opvolger moet worden gekozen. Het boek is 512 bladzijden dik. Officieel is er niets meer bek…Lees verder

Als gemeenteraadslid Barry Fairbrother plotseling sterft, blijft het dorp Pagford in shock achter. Pagford is op het eerste gezicht het typische Engelse dorp, compleet met de ruïne van een oude abdij. Maar achter het zo vredige uiterlijk schuilt een heel andere wereld, die van een dorp in oorlog, het dorp tegen de stad die Pagford dreigt op te slokken, van het zich afzetten tegen een wijk met sociale woningbouw, pubers tegen hun ouders, echtelieden die elkaar het leven zuur maken, schoonmoeders tegen schoondochters, enz. En daar komt dan nog de strijd bij om een zetel in de dorpsraad die door Barry's dood vacant is. Het is een groots opgezette roman, bevolkt met vele personages, waarvan vooral de pubers de meeste indruk maken. Achter de licht ironische toon schuilt een sombere werkelijkheid: echt aardige mensen zijn er niet. Het is een duistere satire op de hedendaagse maatschappij en zijn bewoners. Wat critici er ook van vinden, feit is dat het een knap stuk werk is dat de meeste le…Lees verder

Over J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia