Duizend kilometer tussen jou en mij

Jennifer E. Smith (auteur), Sandra van de Ven (vertaler)
+1
Duizend kilometer tussen jou en mij
×
Duizend kilometer tussen jou en mij Duizend kilometer tussen jou en mij
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Lucy en Owen zitten samen vast in een lift. Ze voelen ze zich tot elkaar aangetrokken, maar door omstandigheden komen ze heel ver uit elkaar te wonen. Zullen ze elkaar ooit terugzien? Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Verliefdheid
Titel
Duizend kilometer tussen jou en mij
Auteur
Jennifer E. Smith
Vertaler
Sandra van de Ven
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The geography of you and me
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2014
316 p.
ISBN
9789026136580 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Als Lucy tijdens een stroompanne in New York in de lift vastzit, samen met Owen — nog zo'n eenzaat — ontstaat er een voorzichtige toenadering tussen de twee. Beide personages lijden onder hun afwezige ouders: Lucy's vader en moeder reizen voortdurend de wereld rond en Owens vader bevindt zich in een impasse na het overlijden van zijn echtgenote. De toevallige ontmoeting leidt tot een prille verliefdheid. Daar komt aardig wat gezwijmel aan te pas. Geloofwaardigheid bereikt Jennifer E. Smiths zwak uitgewerkte, slordig opgebouwde liefdesgeschiedenis daar niet mee. Om het geheel van de nodige dramatiek te voorzien, integreert Smith nog wat kunstgrepen. Voor de relatie goed en wel vorm krijgt, verhuist Lucy met haar ouders naar Europa en maken Owen en zijn vader een roadtrip door Amerika. Alle goede voornemens om contact te houden ten spijt, verliezen de hoofdpersonages elkaar uit het oog en leiden ze elk een nieuw leven, compleet met nieuwe geliefden. Een geënsceneerd weerzien in San Fran…Lees verder
Lucy (16) en Owen (17) zitten door een stroomstoring vast in de lift van hun appartementencomplex. Ze worden bevrijd en dwalen daarna samen door een donker New York. Wanneer de stroom weer werkt, komt ook de realiteit terug. Owen trekt met zijn vader, op zoek naar werk, door de Verenigde Staten, en Lucy verhuist met haar ouders naar Groot-Brittannië. Ze blijven contact houden via ansichtkaarten (Owen is geen liefhebber van internet), maar hun relatie verwatert steeds meer. Hoe kan hun gevoel de oceaan overbruggen? De karakters zijn goed uitgewerkt; het verhaal wordt beurtelings beschreven vanuit de optiek van het meisje en van de jongen. Beiden zijn goede observators, evenals de auteur die een beeldende schrijfstijl hanteert. Het verhaal is in vier delen opgebouwd en werkt langzaam toe naar de climax die tegelijk een open einde is. Ieder hoofdstuk begint met de tekening van een sterrenhemel. Behalve een liefdes- is dit ook een reisverhaal: Owen bezoekt bekende steden in de VS en Lucy …Lees verder

Duizend kilometer tussen jou en mij

Net wanneer New York door een stroompanne geteisterd wordt, staan Owen en Lucy samen in de lift. Hoewel ze in hetzelfde gebouw wonen, kennen ze elkaar niet. Lucy woont met haar ouders in het penthouse; Owen samen met zijn vader die conciërge is, ondergronds. Owen was op weg naar het dak van hun gebouw en, eens bevrijd uit hun benarde situatie, voert hij Lucy mee. Het uitzicht over de donkere stad is adembenemend en beide jongeren beleven een magische nacht. Maar de volgende dag keert de realiteit terug.
Owens vader wordt ontslagen en hij vertrekt met zijn zoon en hun weinige bezittingen. Samen trekken ze door het land op zoek naar werk. Ze blijven nooit lang op dezelfde plek. En Lucy’s ouders nemen haar mee naar Schotland, waar haar vader een nieuwe functie krijgt. Owen stuurt ansichtkaartjes van overal waar hij komt. Lucy mailt, maar krijgt geen antwoord. Kan hun liefde de afstand tussen hen overbruggen en zullen ze elkaar ooit weerzien?
Het boek bestaat uit vijf delen di…Lees verder