Boek
Nederlands
Titel
Onder druk
Auteur
Jeffery Deaver
Vertaler
Jan Mellema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Edge
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2011
438 p.
ISBN
9789047516088 (paperback)

Besprekingen

Bij een, niet bij naam genoemde, Amerikaanse overheidsinstelling die begaan is met het beschermen van burgers die worden bedreigd of gechanteerd, krijgt agent Corte de hoede over rechercheur Kessler en zijn gezin toegewezen. Om deze taak tot een goed einde te brengen moet Corte afrekenen met een oude bekende, de genadeloze ‘lifter’ Henry Loving, die uit is op bepaalde informatie die Kessler bezit. Tussen Corte en Loving ontstaat een kat-en-muis-spel met Kesslers leven als inzet, waarbij het niet altijd duidelijk is wie welke rol krijgt toegedeeld. Dat is in een notendop het uitgangspunt van Onder druk van thrillerauteur Jeffery Deaver, die u misschien kent als de auteur van de reeks over detective Lincoln Rhyme en van het James Bond-verhaal Carte blanche.
Onder druk is zonder twijfel een sterke thriller. Deaver schrijft in een razende, filmische stijl die je van de ene scène in de andere katapulteert. Bijna elk hoofdstuk eindigt in een cliffhanger, waardoor j…Lees verder
Agent Corte is belast met het beschermen van rechercheur Keesler en zijn gezin tegen een beruchte 'lifter' (misdadiger) die uit is op informatie die hij altijd verkrijgt door het slachtoffer ernstig te martelen. Gaandeweg wordt echter niet duidelijk wie van het gezin nu gezocht wordt, maar de lifter gaat over lijken om zijn doel te bereiken. Er ontspint zich een strategisch spel met een gewelddadig eind. Spannend verhaal waarin de lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet en het verhaalperspectief regelmatig verandert. De karakters zijn aantrekkelijk waardoor de doelgroep, lezers die van een spannende puzzel houden, zich betrokken blijft voelen. Bijzonder is het gegeven dat Corte zijn strategisch handelen baseert op de strategieën van verschillende (bord)spellen die ook in Nederland bekend zijn. Het taalgebruik in deze thriller van de populaire auteur is niet moeilijk. Vrij kleine druk.

Over Jeffery Deaver

Jeffery Deaver (Glen Ellyn (Illinois), 6 mei 1950) is een Amerikaanse schrijver.

Deaver was oorspronkelijk journalist maar studeerde later rechten en werd advocaat. Hij begon destijds ook met het schrijven van boeken.

De populairste boekenreeks die hij heeft uitgebracht, draait helemaal om de hoofdpersoon - detective Lincoln Rhyme - en zijn assistente Amelia Sachs. Vrijwel al zijn werk eindigt met een of meer verrassende wendingen.

Van drie van zijn boeken zijn films gemaakt: The Bone Collector (1999), The Devil's Teardrop (2010) en van A Maiden's Grave een tv-film genaamd Dead Silence (1997).

Op verzoek van de erfgenamen van Ian Fleming (in opdracht van Ian Fleming Publications Ltd ) schreef Jeffery Deaver een nieuw James Bondverhaal dat de titel Carte Blanche meekreeg. Het werd op 25 mei 2011 in Londen aan de pers voorgesteld en werd in de VS en in Canada op 14 juni 2011 door Simon & Schuster gepubliceerd. …Lees verder op Wikipedia