Boek
Nederlands

Wat is echte democratie?

Analyse van de wezenskenmerken van echte democratie en de verschillen met namaakdemocratie.
Onderwerp
Democratie
Titel
Wat is echte democratie?
Auteur
Jan-Werner Müller
Vertaler
Hans E. van Riemsdijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Democracy rules
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2021
272 p.
ISBN
9789046828410 (paperback)

Besprekingen

De auteur, een prominente Amerikaanse politicoloog en publicist van Duitse origine, gaat in op de wereldwijd goedgekeurde voorkeur voor democratie, niet alleen de Amerikaanse. Veel aandacht is er voor namaakdemocratie, vooral van populistische zijde, en voor de wezenskenmerken van echte democratie, namelijk gelijkheid, vrijheid en onzekerheid. Hij benadrukt het belang van intermediaire instituties, met name gezonde politieke partijen en massamedia. Een zeer genuanceerd betoog met veel verwijzingen naar de actualiteit, in en buiten de Verenigde Staten, en naar de politicologische literatuur. Vlot leesbaar, maar allesbehalve oppervlakkig. Met eindnoten en een register. Een belangrijk boek voor een geschoold publiek met politieke belangstelling.

Over Jan-Werner Müller

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Heinrich-Böll-Stiftung from Berlin, Deutschland

Jan-Werner Müller (Bad Honnef, 1970) is een Duitse politieke wetenschapper en hoogleraar aan de Princeton University in New Jersey.

Hij studeerde aan de Vrije Universiteit van Berlijn, aan University College London, aan St. Antony’s College van de University of Oxford en aan de Princeton University. Van 1996 tot 2003 was hij Fellow aan het All Souls College in Oxford, van 2003 tot 2005 Fellow aan het European Studies Centre van het St. Antony’s College.

Sinds 2005 doceert hij in Princeton "Politieke theorie" en "Ideeëngeschiedenis". Müller was gastdocent aan het Collegium Budapest Instituut voor Innovatieve Studie, aan het Remarque Instituten van de New York University , aan het Centrum voor Europese Studies van de Harvard University, evenals aan het Robert Schuman Centre voor Innovatieve Studies van het Europese Universiteits Instituut in Florence. …Lees verder op Wikipedia