In het dertiende arrondissement van Parijs herdefiniëren vier jongeren het begrip van moderne liefde. Émilie ontmoet de jongen Camille die zich aangetrokken voelt tot Nora. Deze kruist dan weer het pad van Amber. De vier delen een hechte vriendschap, maar hebben elkaar soms ook lief. Vaak is hun onderlinge relatie een combinatie van de twee.
Onderwerp
Relaties, Parijs
Titel
Les Olympiades / regie Jacques Audiard ; scenario Jacques Audiard [e.a.]
Regisseur
Jacques Audiard
Naar het werk van
Adrian Tomine
Acteur
Lucie Zhang Makita Samba Noémie Merlant Jehnny Beth
Taal
Frans
Parallelle titel
Les Olympiades, Paris 13e
Parallelle titel
Paris, 13th District
Uitgever
Cinéart, [2022]
1 dvd-video : z/w
Oorspr. opname
2021
Speelduur
100 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld Gebaseerd op kortverhalen uit de graphic novels Killing and dying en Summer Blonde van Adrian Tomine
EAN
5051083178921

Besprekingen

In het dertiende arrondissement van Parijs herdefiniëren vier jongeren het begrip van moderne liefde. Émilie ontmoet de jongen Camille die zich aangetrokken voelt tot Nora. Deze kruist dan weer het pad van Amber. De vier delen een hechte vriendschap, maar hebben elkaar soms ook lief. Vaak is hun onderlinge relatie een combinatie van de twee. De film is geheel in het zwart wit. IMDb score: 7/10.

Over Jacques Audiard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Jacques Audiard (Parijs, 30 april 1952) is een Frans filmregisseur en scenarioschrijver.

Carrière

Als zoon van de scenario- en dialoogschrijver Michel Audiard kwam Jacques Audiard reeds vroeg in aanraking met het medium film. Na een afgebroken studie letterkunde ging hij werken als filmmonteur. Vanaf de jaren tachtig schreef hij scenario's voor diverse films.

In 1994 maakte hij zijn regiedebuut met Regarde les hommes tomber, een roadmovie met Mathieu Kassovitz en Jean-Louis Trintignant. De film won drie Césars waaronder die voor het beste debuut. Dezelfde twee hoofdrolspelers deden twee jaar later ook mee in Un héros très discret, waarmee Audiard de prijs voor het beste scenario won op het Filmfestival van Cannes.

In 2001 maakte Audiard Sur mes lèvres met Vincent Cassel en Emmanuelle Devos. Deze film leverde drie Césars op, waaronder die voor het beste scenario. <…Lees verder op Wikipedia