Boek
Nederlands

De winter voorbij

Isabel Allende (auteur), Rikkie Degenaar (vertaler)
Een auto-ongeluk in New York brengt de levens van een Chileense vrouw, een Amerikaanse man en een illegale Gualtemalteekse kinderoppas in een stroomversnelling.
Titel
De winter voorbij
Auteur
Isabel Allende
Vertaler
Rikkie Degenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Más allá del invierno
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2018
334 p.
ISBN
9789028427211 (paperback) 9789028427648 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Onder nul

Roman. De nieuwe Isabel Allende is een liefdesroman, roadnovel en whodunit in één. Maar dat betekent nog niet dat het spannend is.

'Midden in de winter begreep ik eindelijk dat er in mij een onoverwinnelijke zomer huisde.' Dit optimistische citaat van Albert Camus had alles om een positivo als Isabel Allende te bekoren. Het werd prompt ingezet als motto en slotzin in De winter voorbij en het is meteen ook de sterkste zin van het boek. De winter uit de titel staat voor de eenzaamheid waar haar personages onder gebukt gaan, maar ook met de wereld als geheel is het droevig gesteld: terrorisme, de vluchtelingencrisis en - last but not least - Donald Trump, 'het ergste wat een land kan overkomen'. Maar er is hoop. Na die politieke winter komt de dooi en breekt de zomer weer aan, daar is Allende van overtuigd. Die optimistische ingesteldheid heeft de Chileense bestsellerauteur bepaald geen windeieren gelegd. Sinds het monstersucces van Het huis van de geesten in 1982 zijn er bijna 70 miljoen exemplaren van haar romans over de toonbank gegaan. Ze is de meest gelezen Spa…Lees verder

Kort & goed (of niet)

Veel drama, zonder dat het uit de bocht vliegt

De winter voorbij, dat is een titel waarvan je wenkbrauwen gaan fronsen. Maar de eerste bladzijden van de nieuwe Isabel Allende stellen gerust. We leren Lucía Maraz kennen, een gescheiden Chileense wetenschapster van begin zestig met een prettig vermogen tot zelfspot en met 'een principieel wantrouwen (...) jegens het geluk, dat ze een beetje kitscherig vond'.

Maar als in het volgende hoofdstuk Richard Bowmaster zijn opwachting maakt, slaat de twijfel toe. Deze solitaire zestiger heeft Lucía voor een gastdocentschap naar zijn universiteit in New York gehaald en haar woonruimte aangeboden in het souterrain van zijn huis ergens in Brooklyn. Het zal toch niet zo zijn dat die twee iets met elkaar gaan krijgen?

Het antwoord laat lang op zich wachten en dat is maar goed ook. Eerst duikt Allende diep in beider levens en dat levert veel drama op dat nergens uit de bocht vliegt. Zo hield de vader van Lucía er nog een ander gezin op…Lees verder

De Chileense Lucía, begin zestig, is gastdocente aan een New Yorkse universiteit. Ze huurt een deel van het grote huis van Richard, de oude, alleenstaande man die haar heeft aangenomen. Wanneer de straten van New York onder de sneeuw bedolven liggen, botst Richard tegen een auto. Deze wordt bestuurd door Evelyn, afkomstig uit Guatemala en illegaal werkzaam als kinderoppas. In de kofferruimte van de auto ligt het lichaam van een vrouw. Dit is het startpunt van de thrillerachtige verwikkelingen die de rode draad vormen van deze roman. Op meeslepende wijze en niet zonder humor schildert Isabel Allende (1942) de complexe achtergronden van elk van deze drie personen die stuk voor stuk een ingewikkeld of zelfs traumatisch verleden met zich meedragen en daar elk op een andere manier mee omspringen. De vondst van het dode lichaam brengt hun levens in een stroomversnelling, maar brengt de drie ook samen en daar wordt iedereen beter van. Een veelzijdige roman over onze multiculturele wereld, ma…Lees verder

Over Isabel Allende

CC BY 2.0 - Foto van/door paal / Paal Leveraas

Isabel Allende (Lima, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Isabel Allendes vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon geboren.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het blad Paula en van 1973 …Lees verder op Wikipedia