Boek
Nederlands

Als water in de woestijn

Ida Simons (auteur), Pierre H. Dubois (inleider), Annelies Verbeke (nawoord)
Als de emotioneel verwaarloosde Liza Miller in het vooroorlogse Brussel kennismaakt de Joodse familie Raidings, ontfermt hij zich over haar.
Bevat
Moortje, of de onvoordelige kostprijsberekening
Sprookjes zijn gevaarlijk
Liza
Puck
Onderwerp
Familie, Vriendschap
Titel
Als water in de woestijn
Auteur
Ida Simons
Inleider
Pierre H. Dubois
Nawoord
Annelies Verbeke
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2015
221 p.
Aantekening
Bevat twee novellen, twee verhalen en de onafgewerkte roman Als water in de woestijn
ISBN
9789059366169 (hardback)

Besprekingen

Een moeilijk, gecompliceerd wezen

VERHALEN. Uitgeverij Cossee lijkt er een erezaak van te maken werk van de Antwerps-Joodse schrijfster Ida Simons onder de aandacht te brengen. Een nieuw boek met romanfragmenten en korte verhalen toont opnieuw haar onmiskenbaar talent.

De Joodse pianiste en schrijfster Ida Simons (1911-1960) werd vorig jaar herontdekt, dankzij de heruitgave van haar debuutroman Een dwaze maagd. Het succes is terecht: Simons, die na terugkeer uit een concentratiekamp haar muzikale carrière verruilde voor de literatuur, was een bijzondere stiliste, die ironie en een achteloos soort humor inzette tegen innerlijke duisternis.

Helaas overleed zij onverwacht voor ze een oeuvre kon opbouwen. Bij haar dood liet ze een half voltooide tweede roman achter, Als water in de woestijn. Die is samen met wat andere verhalen bijeengeschraapt in een bundel met dezelfde titel.

Als water in de woestijn (de roman) weerspiegelt op griezelige wijze Simons' eigen naderende einde. Uit haar aantekeningen blijkt dat het boek een mozaïek moest worden van brieven, korte verhalen en een (opzettelijk) fragment van een roman; de nagelaten teksten van de fictieve Liza Miller, een modeontwerpster met schr…Lees verder

Nieuwe editie van een in 1961 verschenen bundel verhalen, geschreven door Ida Simons (1911-1960) die na de internering in Westerbork en Theresienstadt haar carrière als pianiste verruilde voor het schrijverschap. In 1959 verscheen haar roman ‘Een dwaze maagd’* waarin zij schrijft over een Joods meisje dat opgroeit aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en ervan droomt om concertpianiste te worden. In ‘Als water in de woestijn’ vertelt Ida Simons over de jongvolwassen Liza Miller die in het vooroorlogse Brussel kennismaakt met de Raidings. Deze prettig gestoorde Joodse familie ontfermt zich over de emotioneel verwaarloosde Liza en stimuleert haar in haar wens modeontwerpster te worden. Ook na de Holocaust zijn het de Raidings die haar helpen om een nieuwe levensinvulling te vinden: als schrijver. Maar over de liefde duldt Liza van hen geen advies, want liefde is als water in de woestijn: misschien niet zoet van smaak, maar levensreddend! Simons schrijft in een sensitief ironische …Lees verder