Vuurwerk

Ian Rankin (auteur)
In de reeks:
Genre:
Tijdens het Festival van Edinburgh wordt het lijk van een gruwelijk toegetakelde jongeman gevonden. Het blijkt de zoon te zijn van een beruchte gangster die door toedoen van inspecteur Rebus achter de tralies is beland.
Titel
Vuurwerk
Auteur
Ian Rankin
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Mortal causes
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2002
303 p.
ISBN
90-245-4284-7

Andere formaten:

Besprekingen

Tijdens het Festival van Edinburgh in Schotland wordt een jongeman gruwelijk vermoord. Hij blijkt de zoon te zijn van Cafferty, een beruchte gangster die door inspecteur Rebus achter de tralies beland is. Aanwijzingen leiden naar een politieke splintergroep maar ook naar een niets ontziende jongerenbende. Tot overmaat van ramp ontsnapt Cafferty. Zevende vertaalde politieroman van Rankin met Rebus in de hoofdrol. De agent laat zich niet gauw uit het lood slaan en speurt, wroet en ondervraagt tot hij de waarheid op het spoor komt. Een grauwe, duistere thriller zonder ook maar één sympathiek personage of een leuke gebeurtenis. Iets te veel politiek voor de leek. De Schotse auteur (1960) wordt beschouwd als een van de beste hedendaagse Britse misdaadauteurs. Hij won al driemaal een Dagger Award (prijs voor de beste Britse misdaadroman) voor zijn detectives met inspecteur Rebus waarin Edinburgh een prominente rol speelt. Kleine druk.

Over Ian Rankin

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ian Rankin (Fife, 28 april 1960) is een Schotse schrijver van detectiveromans.

Rankin is vooral bekend als schrijver van een zich in Edinburgh afspelende reeks misdaadromans met inspecteur John Rebus in de hoofdrol. Een aantal van deze boeken is bewerkt voor de televisie, met John Hannah en Ken Stott (vanaf 2006) als vertolker van het personage van Rebus.

Biografie

Ian Rankin komt voor in McCall Smithss boek “44 Scotland Street” uit 2004.

Rankin heeft bekendgemaakt dat hij na het schrijven van zijn laatste Rebus boek, in november 2006, gaat beginnen aan het meerdelige stripverhaal Hellblazer.

Persoonlijk

Ian Rankin woont in Edinburgh met zijn vrouw, die hij leerde kennen op de universiteit en waar hij in 1986 mee trouwde, en hun twee zonen.

Ze woonden een aantal jaren in de wijk Merchiston/Morningside, vlakbij auteurs als JK Rowling, Alexander McCall Smith…Lees verder op Wikipedia