De Schotse inspecteur Rebus uit Edinburgh werkt niet altijd volgens de regels bij het oplossen van lastige zaken.
Titel
Rebus. Series 1-4
Naar het werk van
Ian Rankin
Acteur
John Hannah Ken Stott
Taal
Engels
Uitgever
Just Entertainment, © 2019
7 dvd-video's
Speelduur
14 x ca. 84 min.
EAN
8711983970014

Besprekingen

Box met alle veertien afleveringen van de Britse detectiveserie (2000-2007) naar de boeken van Ian Rankin. In de eerste vier delen is John Hannah de hoofdrolspeler, vanaf aflevering vijf is deze rol voor Ken Stott, volgens velen een betere keuze dan zijn voorganger. De serie geeft een somber beeld van het leven in en rond Edinburgh – corruptie, armoede, veel criminaliteit – waar inspecteur John Rebus en zijn assistente, sergeant Siobhan Clarke (Claire Price) zich bezighouden met zaken als witwassen, drugshandel, moord en pedofilie. Meestal spelen er meerdere zaken per aflevering. Rebus is nors, drinkt te veel, is gescheiden en heeft een volwassen dochter. De regels van het politiewerk volgt hij meestal niet, waardoor hij in botsing komt met zijn superieuren. Behalve het politiewerk komt ook het privéleven van Rebus aan bod.

Over Ian Rankin

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ian Rankin (Fife, 28 april 1960) is een Schotse schrijver van detectiveromans.

Rankin is vooral bekend als schrijver van een zich in Edinburgh afspelende reeks misdaadromans met inspecteur John Rebus in de hoofdrol. Een aantal van deze boeken is bewerkt voor de televisie, met John Hannah en Ken Stott (vanaf 2006) als vertolker van het personage van Rebus.

Biografie

Ian Rankin komt voor in McCall Smithss boek “44 Scotland Street” uit 2004.

Rankin heeft bekendgemaakt dat hij na het schrijven van zijn laatste Rebus boek, in november 2006, gaat beginnen aan het meerdelige stripverhaal Hellblazer.

Persoonlijk

Ian Rankin woont in Edinburgh met zijn vrouw, die hij leerde kennen op de universiteit en waar hij in 1986 mee trouwde, en hun twee zonen.

Ze woonden een aantal jaren in de wijk Merchiston/Morningside, vlakbij auteurs als JK …Lees verder op Wikipedia