Boek
Nederlands

Een web van leugens

Ian Rankin (auteur), Ralph van der Aa (vertaler)
Titel
Een web van leugens
Auteur
Ian Rankin
Vertaler
Ralph van der Aa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
In a house of lies
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, © 2020
463 p.
ISBN
9789044360127 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Een web van leugens

Eerste zin. De auto werd gevonden doordat Ginger jaloers was op zijn vriendje Jimmy.

Vier jongens vinden in het bos een auto die daar blijkbaar al jaren staat. In de koffer ligt het lijk van Stuart Bloom, een homoseksuele privédetective die jaren geleden is verdwenen. Ten tijde van zijn verdwijning verdacht Blooms familie de rechercheurs ervan dat ze het onderzoek niet grondig voerden. Dat er rond de enkels van het lichaam een paar handboeien zitten, bevestigt hun vermoeden dat de politie iets met de moord te maken heeft. Oud-hoofdinspecteur John Rebus duikt samen met rechercheur Siobhan Clarke in de zaak, maar moet daarbij ook in zijn eigen stinkende potjes roeren: zelf was Rebus ook niet de meest betrouwbare speurder en hij heeft nog altijd een verdacht hechte band met de misdaadkoning van Edinburgh. Ian Rankin publiceerde in 1987 zijn eerste misdaadroman met de getroebleerde John Rebus. Kat en muis was een instantsucces en dat had zeker met het brutale, onverschrokken en dranklustige hoofdpersonage te maken maar ook met de setting: de onderbuik van Edinbu…Lees verder

Vier jochies vinden in de uitgestrekte bossen van Schotland een autowrak. Nieuwsgierig als ze zijn doorzoeken ze de wagen en vinden tot hun grote schrik een skelet in de kofferbak. Rechercheur Siobhan Clarke wordt met een aantal collega’s op de zaak gezet en al gauw blijken de botten van Stuart Bloom te zijn. Een privédetective die al jaren vermist is. Maar wat schrijnender is, de plaats waar Bloom gevonden is, is destijds door de politie grondig doorzocht. Of toch niet zo grondig? Siobhan krijgt hulp van de gepensioneerde agent John Rebus. Die maakte destijds ook deel uit van het team dat op de vermissing van Bloom was gezet. En als Siobhan op steeds meer corrupte praktijken van dat team stuit, vraagt ze zich af in hoeverre Rebus daar in is meegegaan. Meesterverteller Rankin (1960) bouwt weer op ingenieuze wijze het verhaal op met veel aandacht voor de karakters, onderhuidse spanning en plots die krakend inslaan. Rankin behoeft geen aanbeveling, lezers zullen ook dit keer niet worden…Lees verder

Over Ian Rankin

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ian Rankin (Fife, 28 april 1960) is een Schotse schrijver van detectiveromans.

Rankin is vooral bekend als schrijver van een zich in Edinburgh afspelende reeks misdaadromans met inspecteur John Rebus in de hoofdrol. Een aantal van deze boeken is bewerkt voor de televisie, met John Hannah en Ken Stott (vanaf 2006) als vertolker van het personage van Rebus.

Biografie

Ian Rankin komt voor in McCall Smithss boek “44 Scotland Street” uit 2004.

Rankin heeft bekendgemaakt dat hij na het schrijven van zijn laatste Rebus boek, in november 2006, gaat beginnen aan het meerdelige stripverhaal Hellblazer.

Persoonlijk

Ian Rankin woont in Edinburgh met zijn vrouw, die hij leerde kennen op de universiteit en waar hij in 1986 mee trouwde, en hun twee zonen.

Ze woonden een aantal jaren in de wijk Merchiston/Morningside, vlakbij auteurs als JK …Lees verder op Wikipedia